Niewątpliwie najważniejszym elementem świąt Bożego Narodzenia jest spotkanie z rodziną przy wigilijnym stole. Eleganckie nakrycie, tradycyjne potrawy i wspaniałe dekoracje sprawiają, że ten wieczór jest jedyny w swoim rodzaju. Podpowiadamy, o czym należy pamiętać, przygotowując stół na wigilię.
Jedną z najważniejszych tradycji wigilijnych jest dzielenie się opłatkiem z bliskimi i składanie sobie życzeń. Na wigilijnym stole powinien znaleźć się opłatek, będący symbolem pojednania i braterstwa. W polskiej tradycji istnieje również piękny zwyczaj zostawiania pustego nakrycia przy wigilijnym stole – dla niezapowiedzianego gościa.
Tradycja nakazuje, aby na stole podczas wigilijnej wieczerzy leżał biały obrus. Bardzo popularne są białe obrusy w delikatne wzory świąteczne, np. śnieżynki, a także te ozdobione pięknymi złotymi lub srebrnymi haftami. Jeżeli planujesz ustawienie białej zastawy i chcesz ożywić wygląd stołu – postaw na bieżnik lub dużą serwetę w innym kolorze, pasującym do wnętrza i innych dekoracji.
Potrawy
Wieczór wigilijny oczywiście nie może obyć się bez pysznych potraw. Zgodnie z tradycją, na stołach powinno znaleźć się 12 potraw – w intencji apostołów. Każdy z gości powinien spróbować każdego z dań, aby zapewnić sobie szczęście i dostatek w przyszłym roku.
Wigilijna uczta powinna rozpocząć się od podania zupy, np. grzybowej lub barszczu z uszkami – zgodnie z wierzeniami ludowymi buraki zapewniają długowieczność oraz urodę. Tradycyjnymi polskimi potrawami wigilijnymi są także groch z kapustą, łazanki, pierogi z kapustą i grzybami oraz ryby: karp, ryba po grecku czy marynowane śledzie. W niektórych domach, podczas oczyszczania karpia, odkłada kilka łusek, a po Wigilii wkłada do portfela – ma to zapewnić dostatek.
Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć także klusek z makiem i kutii – mak symbolizuje dobrobyt – oraz kompotu z suszonych jabłek, gruszek, śliwek, moreli, fig i daktyli.
W wielu polskich domach podczas Wigilii można spróbować również drożdżowych racuchów, a także ciast: piernika oraz makowca.
Aranżancja bożonarodzeniowego stołu to nie tylko śnieżnobiały obrus i ozdobna zastawa. Świąteczny nastrój warto podkreślić również pięknymi dekoracjami, umieszczonymi na wigilijnym stole. Mogą to być gałązki drzew iglastych, wstawione do wazoników lub stanowiące bazę stroika – ozdobionego szyszkami, żołędziami, jemiołą lub rajskimi jabłuszkami. Taka dekoracja z pewnością zyska uznanie wśród zwolenników stylu eko i naturalnych akcentów.
Na wigilijnym stole pięknie prezentują się także świece – idealnie wpisują się w magię świąt, tworząc przytulną atmosferę i wyjątkowy nastrój.
Ładnym i praktycznym elementem dekoracyjnym są serwetki. Bardzo stylowe są te materiałowe, które można formować w różne wzory, np. stożek czy harmonijkę. Można także przewiązać je wstążką w pasującym do innych dekoracji kolorze lub włożyć w specjalne obrączki. Możesz oczywiście zdecydować się także na serwetki papierowe w bożonarodzeniowe motywy.
Ciekawym rozwiązaniem jest wykorzystanie pokrowców na sztućce, o kształcie bałwana, choinki czy mikołaja. Takie etui posiadają kieszonkę, w którą możesz włożyć nóż, widelec i łyżkę. Ta oryginalna ozdoba sprawdzi się w każdym wnętrzu i pozwoli w łatwy sposób odmienić wygląd stołu. Postaw na pokrowce wykonane z filcu – są trwalsze i bardziej eleganckie od tych papierowych.
Świetnym rozwiązaniem jest także udekorowanie oparć krzeseł pokrowcami, wyglądającymi jak wielkie, mikołajowe czapki lub też eleganckimi szarfami, kokardami czy wiankami z mchu.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies