Czy istnieje idealna na obiad ryba bez ości? Choć jest to anatomicznie niemożliwe, bo ości są częścią układu szkieletowego, niektóre gatunki można przyrządzić w taki sposób, aby w mięsie nie znalazły się cienkie kostki. Wystarczy wybrać właściwą część lub odpowiednio oprawić całą sztukę, a smaczny obiad i wieczerza wigilijna obejdą się bez zamieszania związanego z wyciąganiem ości. Sprawdź, którą rybę bez ości warto wybrać!
Zarówno morskie, jak i słodkowodne ryby są bogatym źródłem wysokojakościowego, łatwostrawnego białka, licznych witamin oraz cennych dla zdrowia pierwiastków. Znajdujące się w nich takie składniki mineralne jak jod, selen, fluor, wapń czy żelazo wpływają pozytywnie na funkcjonowanie wielu narządów i układów, w tym nerwowego oraz krążeniowego. Ale to tylko część powodów, dla których warto jeść ryby! Ze wszystkich spożywanych przez człowieka mięs tylko te rybie cechują się dużą zawartością kwasów omega-3, które wykazują wiele właściwości prozdrowotnych. M.in. wspomagają pracę serca, odporność, układ nerwowy, neutralizują działanie wolnych rodników, spowalniają proces starzenia, a przede wszystkim regulują stężenie cholesterolu we krwi.
Wiele osób uwielbia ryby, ości bywają problematyczne. W dobrze wyposażonym sklepie można kupić oczyszczone i obrane ze skóry mięso różnych gatunków (np. polędwice z mintaja, filet z dorsza czy mintaja), które praktycznie nie zawierają żadnych ości. Jeśli jednak marzy wam się samodzielnie przygotowana niewielkich rozmiarów ryba bez ości, spróbujcie sprawdzonych tricków, dzięki którym w przyszłości z chęcią sięgniecie po pieczonego pstrąga czy karpia:
Jaka ryba do smażenia bez ości sprawdzi się najlepiej? Morskie gatunki o większych rozmiarach zazwyczaj dostępne są w sklepach już po wyfiletowaniu, dzięki czemu ryzyko trafienia na dużą liczbę ości jest stosunkowo niewielkie. Jeśli chcecie przygotować smaczne danie rybne, wybierzcie któryś z poniższych gatunków:
Tradycyjnie wigilijna wieczerza nie może się obejść bez karpia i śledzi przygotowywanych na różne smaczne sposoby. Jednak w ostatnich latach na świąteczny stół trafiają również potrawy z innych słodkowodnych lub morskich gatunków, które są chętnie spożywane przez cały rok. Jaka ryba bez ości dobrze się sprawdzi na Wigilię? Soczyste kawałki amura, niezwykle delikatne filety z tilapii, czy wyróżniające się łososiową barwą mięso troci – to tylko niektóre z wielu smacznych idealnych na Święta
Warto też pamiętać o pstrągu, którego pozbawione ości filety warto zrolować wraz z grzybowym farszem oraz wędzona szynką i zapiec w naczyniu żaroodpornym. Zaserwowane na miksie sałat roladki na pewno szybko się staną prawdziwym hitem wigilijnej wieczerzy. Smacznego!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies