Ryba bez ości – jaka będzie najlepsza? Na Wigilię i nie tylko?

Czy istnieje idealna na obiad ryba bez ości? Choć jest to anatomicznie niemożliwe, bo ości są częścią układu szkieletowego, niektóre gatunki można przyrządzić w taki sposób, aby w mięsie nie znalazły się cienkie kostki. Wystarczy wybrać właściwą część lub odpowiednio oprawić całą sztukę, a smaczny obiad i wieczerza wigilijna obejdą się bez zamieszania związanego z wyciąganiem ości. Sprawdź, którą rybę bez ości warto wybrać!Ryba bez ości

Dlaczego warto jeść ryby?

Zarówno morskie, jak i słodkowodne ryby są bogatym źródłem wysokojakościowego, łatwostrawnego białka, licznych witamin oraz cennych dla zdrowia pierwiastków. Znajdujące się w nich takie składniki mineralne jak jod, selen, fluor, wapń czy żelazo wpływają pozytywnie na funkcjonowanie wielu narządów i układów, w tym nerwowego oraz krążeniowego. Ale to tylko część powodów, dla których warto jeść ryby! Ze wszystkich spożywanych przez człowieka mięs tylko te rybie cechują się dużą zawartością kwasów omega-3, które wykazują wiele właściwości prozdrowotnych. M.in. wspomagają pracę serca, odporność, układ nerwowy, neutralizują działanie wolnych rodników, spowalniają proces starzenia, a przede wszystkim regulują stężenie cholesterolu we krwi.

Ryba bez ości – jak ją przygotować?

Wiele osób uwielbia ryby, ości bywają problematyczne. W dobrze wyposażonym sklepie można kupić oczyszczone i obrane ze skóry mięso różnych gatunków (np. polędwice z mintaja, filet z dorsza czy mintaja), które praktycznie nie zawierają żadnych ości. Jeśli jednak marzy wam się samodzielnie przygotowana niewielkich rozmiarów ryba bez ości, spróbujcie sprawdzonych tricków, dzięki którym w przyszłości z chęcią sięgniecie po pieczonego pstrąga czy karpia:

  • Zanim wypatroszona ryba trafi na patelnię lub do piekarnika, trzeba ją wcześniej wyfiletować, czyli pozbawić kości i ewentualnie skóry. Do tego celu najlepiej się nada długi, giętki nóż, którym należy zrobić cięcie tuż nad skrzelami do kręgosłupa, a następnie wzdłuż grzbietu do ogona. Po odcięciu fileta rybę wystarczy obrócić na drugi bok i w podobny sposób oddzielić resztę mięsa.
  • Jeśli gotowe filety wciąż zawierają cienkie, nieduże fragmenty układu kostnego, wystarczy obsmażyć rybę na mocno rozgrzanym tłuszczu, który spowoduje rozpuszczenie lub skruszenie trudnych do usunięcia ości.
  • Dobrym sposobem na ościstą rybę jest cytryna. Wystarczy ponacinać filety na głębokość około 1mm, ułożyć na talerzu skórą do dołu, obficie skropić sokiem i pozostawić w lodówce na około godzinę. Po tym czasie można mięso odwrócić, a następnie odstawić najlepiej na całą noc.
  • Drobne, ale wyraźnie widoczne ości w filecie można próbować usunąć za pomocą pęsety.

Smaczna i soczysta ryba morska bez ości

Jaka ryba do smażenia bez ości sprawdzi się najlepiej? Morskie gatunki o większych rozmiarach zazwyczaj dostępne są w sklepach już po wyfiletowaniu, dzięki czemu ryzyko trafienia na dużą liczbę ości jest stosunkowo niewielkie. Jeśli chcecie przygotować smaczne danie rybne, wybierzcie któryś z poniższych gatunków:

  • Halibut – wyróżnia się wyjątkowo delikatnym, śnieżnobiałym mięsem o przyjemnym morskim aromacie. Do przyprawienia wystarczy odrobina soli i pieprzu lub kilka kropel soku z cytryny. Rybę najlepiej przyrządzić w klasycznej panierce z mąki, jajka oraz bułki tartej i smażyć na maśle klarowanym.
  • Dorsz – ma bardziej wyrazisty smak, dlatego świetnie się nadaje nie tylko na patelnię ale także do pieczenia i przyrządzania różnych przystawek jak np. ryba po grecku.
  • Łosoś – doskonały do przyrządzania wielu różnorodnych dań. Charakterystyczny różowy kolor mięsa sprawia, że łosoś wędzony na zimno nie tylko świetnie smakuje, ale także stanowi elegancki składnik sałatek, rolad czy tartinek.
  • Tuńczyk – jego mięso charakteryzuje się bardziej zwartą strukturą oraz ciemnoczerwonym kolorem. Ryba świetnie smakuje zarówno po usmażeniu czy upieczeniu jak i zaserwowaniu na surowo w formie carpaccio.
  • Sola – choć jest nieco mniejszą rybą, to po odpowiednim wyfiletowaniu praktycznie nie zawiera ości. Jej jasnoszare mięso wyróżnia się łagodnym lekko słodkawym smakiem. Warto ją usmażyć w panierce lub upiec z dodatkiem świeżego rozmarynu lub koperku.
  • Morszczukfilet z morszczuka jest niemal biały, bardzo miękki oraz wyjątkowo łagodny w smaku. Mięso tej ryby jest chude ale bogate w wiele witamin i kwasy omega-3 dlatego poleca się je m.in. kobietom w ciąży, dzieciom lub osobom starszym.

Jaka ryba bez ości na Wigilię?

Tradycyjnie wigilijna wieczerza nie może się obejść bez karpia i śledzi przygotowywanych na różne smaczne sposoby. Jednak w ostatnich latach na świąteczny stół trafiają również potrawy z innych słodkowodnych lub morskich gatunków, które są chętnie spożywane przez cały rok. Jaka ryba bez ości dobrze się sprawdzi na Wigilię? Soczyste kawałki amura, niezwykle delikatne filety z tilapii, czy wyróżniające się łososiową barwą mięso troci – to tylko niektóre z wielu smacznych idealnych na Święta

Warto też pamiętać o pstrągu, którego pozbawione ości filety warto zrolować wraz z grzybowym farszem oraz wędzona szynką i zapiec w naczyniu żaroodpornym. Zaserwowane na miksie sałat roladki na pewno szybko się staną prawdziwym hitem wigilijnej wieczerzy. Smacznego!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu