Jakie przyprawy do barszczu czerwonego wybrać?

Chcecie wiedzieć, jakie przyprawy do barszczu czerwonego najlepiej się sprawdzą, by wydobyć łagodny smak ćwikłowych buraków? Co zrobić, by zupa była klarowna i miała intensywny kolor? Wbrew pozorom tę tradycyjną w kuchni polskiej potrawę można z łatwością przygotować w domowym zaciszu, używając dostępnych pod ręką produkty oraz podstawowe przyprawy nadające charakteru. Gotowi na kuchenne eksperymenty? Zapraszamy!Jakie przyprawy do barszczu czerwonego

Czym jest barszcz czerwony?

Barszcz czerwony jest tradycyjnym daniem kuchni polskiej przygotowywanym najczęściej na bazie bulionu, buraków ćwikłowych i zakwasu buraczanego. Swój charakterystyczny intensywnie bordowy kolor zawdzięcza betainie – nietrwałemu organicznemu związkowi chemicznemu, który rozpada się pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego aby zupa zachowała wyrazistą barwę i smak, należy ją gotować na bardzo niewielkim ogniu. Chociaż od stuleci barszcz czerwony podawany jest przede wszystkim na początku wieczerzy wigilijnej, najczęściej w towarzystwie nadziewanych grzybami uszek, często się go spożywa również z innymi dodatkami, jak kapuśniaczki, krokiety czy paszteciki. Gorący, aromatyczny barszczyk nieraz jest serwowany także z ziemniakami, białą fasolą, łazankami lub ugotowanymi na twardo jajkami.

Jakie przyprawy do barszczu czerwonego sprawdzą się najlepiej?

Zarówno wigilijny, jak i klasyczny barszcz nie wyróżniałby się kwaskowato pikantnym smakiem, gdyby nie przyprawy, dodawane na różnych etapach gotowania. To właśnie dzięki nim zupa nabiera absolutnie niesamowitego aromatu, który potrafi ściągnąć do kuchni każdego domownika. Czym doprawić barszcz czerwony? Te składniki warto mieć pod ręką:

  • Ziele angielskie – wystarczą zaledwie 2-3 kuleczki, aby nadać potrawie subtelnego aromatu gałki muszkatołowej, goździków, imbiru oraz kardamonu. Przyprawę najlepiej dodać już na początku gotowania barszczu.
  • Liść laurowy – niemal zawsze łączony z zielem angielskim, z którym tworzą duet doskonały. Już 3 niewielkie listki w zupie wydobędą z niej przyjemny, korzenny smak.
  • Suszone grzyby leśne – warto do gotującego się barszczu dodać trochę suszonych borowików czy podgrzybków, których zapach znakomicie uwydatni największe walory buraków.
  • Majeranek – to jedna z najpopularniejszych przypraw kuchni polskiej, dlatego w tradycyjnym barszczu wigilijnym nie powinno jej zabraknąć.
  • Czosnek – 1-2 ząbki wrzucone w całości do gotującego się barszczu dodadzą mu nieco pikanterii i połączą smak buraków z bulionem.
  • Pieprz i sól – bez nich żadna zupa nie miałaby odpowiedniego smaku. Te przyprawy najlepiej dodawać pod koniec przygotowywania barszczu, by nie przesadzić z ich nadmiarem.

Jeśli już wiesz, jakie przyprawy do barszczu czerwonego najlepiej się sprawdzą, z łatwością przygotujesz znakomitą zupę z ulubionymi dodatkami. Pamiętajcie, że w niektórych przepisach mogą się znaleźć jeszcze inne dodatki, jak sok z cytryny, lubczyk, cukier oraz ocet spirytusowy, dodawany w niewielkiej ilości zamiast zakwaszonych buraków.

Barszcz czerwony na wiele sposobów

Najlepszy barszczyk do krokieta lub pasztecików to taki, który zawiera w sobie słodycz, kwaskowość i pikanterię. Zazwyczaj bazą zupy jest bulion drobiowy lub wołowy ugotowany z dużą ilością świeżych jarzyn, jak marchew, por, seler, pietruszka i cebula. Świetnym rozwiązaniem jest wykorzystanie przecedzonego rosołu pozostałego z poprzedniego dnia, do którego już podczas podgrzewania należy wrzucić obrane i pokrojone w grube plastry buraki czerwone oraz przyprawy (czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby). Jak tylko zupa się zagotuje, zmniejsz ogień tak, by powstający barszcz tylko lekko mrugał, co zapobiegnie utracie intensywnej barwy. Gdy buraki będą miękkie, możesz dorzucić suszony majeranek, sól, pieprz oraz odrobinę octu lub soku cytrynowego do zakwaszenia. Odcedzoną zupę podawaj z pasztecikami, jajkiem albo gotowanymi ziemniaczkami.

Jak doprawić barszcz czerwony wigilijny?

Boże Narodzenie to szczególny czas spędzany zazwyczaj wśród najbliższej rodziny, dlatego też potrawy serwowane na wigilijną wieczerzę są wyjątkowe i nieraz przygotowywane już kilka dni przed świętami. Świetnym przykładem jest tradycyjny barszcz wigilijny z dodatkiem zakwasu buraczanego, który powinien się kisić co najmniej tydzień. Jego nastawienie nie jest trudne – wystarczy przygotować wyparzony słój, a następnie umyte i pokrojone w plastry buraki ułożyć warstwowo z odrobiną ziela angielskiego, ziarnami pieprzu, liściem laurowym oraz ząbkami czosnku. Całość należy zalać przegotowaną, ostudzoną oraz osoloną wodą, zamknąć i odłożyć do chłodnego, zacienionego miejsca na 7-10 dni.

Tradycyjny barszcz wigilijny jest bezmięsny, więc przygotowywany na bulionie warzywnym. Dla wzmocnienia smaku dodaje się do niego moczone przez kilka godzin i podgotowane suszone grzyby leśne i podobnie jak w przypadku zwyczajnej zupy gotuje na niewielkim ogniu wraz z pokrojonymi w plastry burakami. Czym doprawić barszcz wigilijny? Najlepiej do wszystkich składników dorzucić ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz sól do smaku. Gdy warzywa będą miękkie, należy je odcedzić, a pozostały wywar uzupełnić zakwasem buraczanym i od razu podawać solo lub z uszkami na wigilijny stół. Smacznego!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu