Zastanawiasz się, ile piec pierniczki? Nic dziwnego – w końcu zbliżają się Święta! Oprócz aromatu świeżego igliwia oraz nabijanych goździkami pomarańczy, właśnie chrupiące ciasteczka przypominają wszystkim domownikom, że nadchodzi czas pełen magii i radości. Kiedy najlepiej zacząć przygotowania do świątecznego maratonu? Jak zrobić i ile piec pierniczki? Sprawdzamy!
Trudno pomylić pierniki z innym rodzajem ciasta – swój charakterystyczny brązowy kolor oraz intensywny aromat zawdzięczają bowiem licznym przyprawom dodawanym do dość twardego i suchego ciasta. Cynamon, imbir, goździki, anyż, pieprz, kardamon, miód, cukier i mąka pszenna to tylko niektóre składniki słodko-pikantnych ciasteczek w Polsce najczęściej kojarzonych ze świętami Bożego Narodzenia.
Historia pierników najprawdopodobniej sięga czasów starożytnej Grecji, a z biegiem lat wypieki tylko coraz bardziej zyskiwały na wartości. Ze względu na zawartość dużej ilości drogich przypraw ciastka dość szybko stały się symbolem powodzenia i dobrobytu, a na ich zakup nie każdy mógł sobie pozwolić. Przez kilka stuleci pierniki należały do luksusowych towarów eksportowych transportowanych w wiele odległych miejsc. Dzięki unikalnemu składowi dobrze znosiły dalekie podróże i przechowywanie w nie zawsze korzystnych warunkach. W naszym kraju to wyjątkowe ciasto zaczęto wypiekać na szerszą skalę w XVII wieku, a toruńskie pierniki Katarzynki są znane i cenione na całym świecie.
Pierniczki to niewielkie ciasteczka, które w wielu domach są chętnie przygotowywane nie tylko na specjalne okazje, ale także w dni powszednie. Przygotowanie ciasta według tradycyjnych receptur nie jest skomplikowane, ale po połączeniu wszystkich składników powstała masa jest zbyt lepka i gęsta, by od razu wykrawać z niej ciasteczka o określonych kształtach. Dlatego najlepiej z całości uformować kulę, owinąć folią i odłożyć do lodówki na co najmniej pół dnia. Gdy ciasto stanie się jędrne i plastyczne, wystarczy je rozwałkować na około 6mm grubości z niewielkim dodatkiem mąki, a następnie wycinać wybrane wzory i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Jak długo piec pierniki? Przy ustawieniu piekarnika na 170°C wystarczy około 12–15 minut. Po tym czasie wystarczy je ostudzić i od razu można przystąpić do dekorowania.
Zastanawiasz się, co upiec na Boże Narodzenie? Postaw na pierniki, które swoim wyśmienitym aromatem przyciągną do kuchni każdego łasucha. Ale pamiętaj, że przed wycinaniem świątecznych wzorów ciasto powinno poleżeć w lodówce co najmniej pół dnia. Kiedy piec pierniki na Wigilię? To zależy od wyboru przepisu, ale za przygotowanie tych przepysznych ciasteczek według starej receptury można się zabrać nawet 2–3 tygodnie przed Bożym Narodzeniem, ponieważ właściwie przechowywane na pewno nie stracą swoich walorów, a wręcz przeciwnie – mogą się stać jeszcze bardziej pikantno-słodkie i cudownie chrupiące.
Katarzynki to pierniczki które wyróżniają się nie tylko charakterystycznym kształtem, ale także większą grubością i bardziej puszystą konsystencją, ponieważ z reguły zawierają odrobinę spulchniającego proszku do pieczenia. Ciasto na podobny rodzaj wypieku nie musi być schładzane w lodówce, więc i przygotowanie pierniczków typu Katarzynki trwa zdecydowanie krócej. Do jego przygotowania można użyć gotowej mieszanki przypraw korzennych, zawierającej wszystkie charakterystyczne dla piernika dodatki dobrane w odpowiednich proporcjach.
Jak piec takie pierniki w piekarniku? Wykrojone ciasta powinny mieć grubość około 1 cm, a wtedy pod wpływem wysokiej temperatury staną się bardziej pękate. Pierniczki należy wstawić do piekarnika nagrzanego „góra–dół” do 180°C i piec do zarumienienia (około 12–15 minut). Ostudzone pierniczki typu Katarzynki są mięciutkie w środku, a lekko chrupiące na apetycznie zaokrąglonych brzegach.
Wypieczone według starych receptur pierniki zaraz po upieczeniu są bardzo twarde, dlatego warto je przygotować nawet kilkanaście dni przed świętami. Ostudzone ciasteczka najlepiej przełożyć do szczelnie zamykanego puszki z metalu lub do słoja, a wtedy zachowają swój smak i chrupkość nawet przez kilka tygodni. Jeśli po upływie czasu wciąż będą zbyt twarde, wówczas do pojemnika z ciastkami wystarczy włożyć kilka ćwiartek jabłka, które należy zmieniać każdego dnia. Wchłonięty przez pierniczki sok nie tylko sprawi, że staną się miękkie, ale także nabiorą przyjemnego owocowego smaku i głębszego aromatu.
A kiedy najlepiej dekorować pierniczki? Oczywiście wtedy, gdy ciastka już zmiękną, ponieważ gruba warstwa lukru lub polewy utrudni wchłanianie wilgoci z otoczenia. Pierniki najczęściej dekoruje się białym lukrem lub zamacza w rozpuszczonej czekoladzie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by do zdobienia użyć pisaków cukrowych lub kolorowych posypek, dzięki którym świąteczne ciastka mogą się stać unikalnym dziełem sztuki.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies