Frytownice

Elektronika

UKRYJ FILTRY POKAŻ FILTRY
Marka
Cena
Od do
Nieprawidłowy przedział cenowy

Frytownice beztłuszczowe i olejowe

Jaką frytkownicę kupić?

Frytki są doskonałą przekąską lub idealnym dodatkiem do mięs czy ryb. Jednak kto z nas lubi frytki smażone na patelni, na nierównomiernie nagrzanym oleju chlapiącym na kuchenkę? Aby uniknąć nieprzyjemnego smażenia frytek na patelni, z pomocą przychodzą frytkownice. W ofercie sklepu Carrefour znajduje się szeroka gama frytkownic, zarówno tych olejowych, jak i popularnych w ostatnim czasie frytkownic beztłuszczowych.

Rodzaje frytkownic

Większość frytkownic, jakie możemy znaleźć na rynku, są to frytkownice wolnostojące. Jest to najbardziej popularny typ tego rodzaju urządzeń, choć coraz więcej osób decyduje się na zakup frytkownic do zabudowy. Najczęściej jednak możemy spotkać się z podziałem takiego sprzętu, ze względu na sposób ich działania.

Frytkownica tradycyjna (olejowa)

Ten typ doskonale nadaje się do potraw, które wymagają smażenia na głębokim tłuszczu. Frytkownice tradycyjne wyposażone są w dużą misę, do której wlewa się olej. Urządzenie nagrzewa tłuszcz do bardzo wysokiej temperatury. Do frytkownic dołączony jest specjalny kosz, w którym umieszczamy frytki, po czym zanurzamy je w nagrzanym oleju i zamykamy pokrywę. W chwili obecnej, frytkownice tradycyjne stanowią większość tego typu urządzeń do smażenia, ze względu na ich szerokie zastosowanie, jak i charakterystyczny smak, jaki zyskują smażone w nich potrawy.

Frytkownica beztłuszczowa

W ostatnim czasie na rynku pojawiły się frytkownice beztłuszczowe. Są to urządzenia, kierowane głównie do osób, które cenią sobie zdrowe odżywianie lub ze względu na zdrowie, muszą ograniczyć ilość smażonych potraw. W kwestii frytkownic beztłuszczowych, ich producenci oferują dwa rodzaje smażenia. Niektóre modele wyposażone są w zaawansowany system cyrkulacji powietrza, który podgrzewa przygotowywane potrawy. Drugim rozwiązaniem jest połączenie wcześniej wymienionego systemu z grillowaniem. Dzięki takim rozwiązaniom, do usmażenia frytek wystarczy dodać tylko łyżkę oleju. Smażenie w frytkownicach beztłuszczowych odbywa się nieco dłużej niż w frytkownicach tradycyjnych, jednak w tego typu rozwiązaniu nie musimy czekać na rozgrzanie się oleju.

Frytkownica beztłuszczowa dzięki zaawansowanemu systemowi nagrzewania, jest gotowa do użycia zaraz po włączeniu jej do prądu. Ciekawym rozwiązaniem beztłuszczowych frytkownic jest ich uniwersalność – możemy w nich przygotować niemal wszystko.

Frytkownica do garnka

Choć tego typu rozwiązanie powoli odchodzi w zapomnienie, na rynku nadal obecne są frytkownice do garnka. Jest to doskonałe rozwiązanie dla osób, które dysponują małą powierzchnią mieszkaniową i po prostu nie mają miejsca na dodatkowy sprzęt. Frytkownice do garnka są to po prostu kosze, które wkładamy do garnka z rozgrzanym olejem.

Frytkownica to nie tylko frytki

W chwili obecnej, za pomocą frytkownicy możemy przyrządzić praktycznie wszystko. Stereotyp, że sprzęt ten służy tylko i wyłącznie do smażenia frytek, odchodzi w zapomnienie. W chwili obecnej urządzenia pozwalają na smażenie mięs, ryb, owoców morza, przeróżnych placuszków, pączków, faworków, a nawet warzyw.

Frytkownica – na co zwrócić uwagę

Aby służyła nam przez długi czas i spełniała nasze nawet najśmielsze oczekiwania, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów:

  • Moc – to głównie od niej zależy, jak szybko nasze urządzenie nagrzeje znajdujący się w misie olej i jak długo będzie mogło działać bez przerwy. Większość frytkownic do użytku domowego oferuje moc na poziomie 900-2800 W.
  • Wielkość misy – jest to jeden z najważniejszych parametrów, który decyduje o komforcie użytkowania urządzenia. Wielkość misy ma bezpośredni wpływ na rozmiar całego urządzenia, dlatego też należy dobrać ją odpowiednio do naszych potrzeb. Na rynku możemy spotkać frytkownice z misą o pojemności 0,5-5 l. Najlepiej, jeśli misa była wykonana ze stali nierdzewnej lub aluminium. Warto także sprawdzić, w jaki sposób montowana jest misa i czy istnieje możliwość jej wyciągnięcia, co ułatwi wymianę oleju. Jeśli misa jest zamontowana w urządzeniu na stałe, warto sprawdzić czy posiada specjalny dzióbek lub spust.
  • Kosz – jest to kolejny bardzo ważny element frytkownicy. Przeważnie kosze, z którymi możemy się spotkać, oferują pojemność od 0,5 do 1,8 kg. Podobnie jak misa, tak i kosz powinien być dopasowany do ilości porcji, jakie będziemy przygotowywać jednorazowo. Warto, by kosz na frytki był podnoszony.
  • Filtry – są podstawowym zabezpieczeniem urządzenia. Filtry skutecznie zatrzymują tłuszcz, a niektóre nawet wydobywający się z urządzenia zapach (filtr węglowy). Warto sprawdzić, czy wymiana filtra będzie łatwa, czy filtr jest zmywalny lub łatwo dostępny w sprzedaży.
  • Budowa i zabezpieczenia - z racji, iż frytkownica nagrzewa się do wysokich temperatur i wypełniona jest olejem, warto zadbać o odpowiednie zabezpieczenia. Urządzenie powinno być stabilne, posiadać antypoślizgowe nóżki i zabezpieczenie przed przegrzaniem.