Ksylitol jest naturalnym zamiennikiem dla tradycyjnego cukru. Produkowany jest z kory brzozy, nazywany zastępczo cukrem z brzozy. Wygląda i smakuje jak tradycyjny cukier. Idealnie nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, a także innych napojów, deserów oraz do gotowania i pieczenia. Ksylitol nie zawiera barwników, przeciwutleniaczy i konserwantów. Ksylitol został zatwierdzony jako dodatek do żywności oraz jako słodzik stołowy dyrektywą unijną nr 94/35/EC(94/35/WE).
Charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami:
- posiada ok. 4 0% mniej kalorii od tradycyjnego cukru
- zmniejsza łaknienie na cukier
- zapobiega próchnicy, remineralizuje szkliwo, przywraca właściwe pH w ustach
- hamuje rozwój oraz likwiduje warunki sprzyjające namnażaniu pleśni i drożdżaków w przewodzie pokarmowym np. Candida albicans
- ma korzystny wpływ na mineralizację kości i jest zalecany w profilaktyce osteoporozy zwiększając przyswajalność wapnia
- dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu (IG=9) oraz trawieniu przy niskim udziale insuliny jest bezpieczny dla diabetyków, obniżając poziom glukozy we krwi
100 % naturalny
wolny od GMO
polecany dla diabetyków (IG = 9)
40 % mniej kalorii niż tradycyjny cukier
produkt pozbawiony glutenu
oryginalny produkt fiński}
- 100 % produkt naturalny
- 40 % mniej kalorii
- oryginalny produkt fiński