Marki
Sortuj po:
Najpopularniejsze
z 1
Jednym ze standardowych produktów w polskich kuchniach jest ryż. Stanowi on dodatek do wielu dań głównych, zup i sałatek. Dostępne są różne jego rodzaje, jak bardzo popularny ryż basmati, ryż brązowy czy jaśminowy. Na który się zdecydować? Wszystko zależy od indywidualnych upodobań oraz rodzaju potrawy, którą mamy zamiar przygotować. Szeroki wybór produktów można znaleźć w sklepach Carrefour oraz na carrefour.pl.
Choć od wieków niezachwianą podstawą kuchni polskiej są ziemniaki coraz częściej sięgamy po inne zamienniki, by nieco urozmaicić codzienną dietę. Nierzadko nasz wybór pada na ryż, który na masową skalę hodowany jest w Chinach i Indiach. Istnieje całe mnóstwo odmian tego produktu i nie sposób wymienić ich wszystkich na raz. Poszczególne odmiany różnią się kształtem ziarna, wartościami odżywczymi, smakiem oraz stopniem oczyszczenia.
W Polsce największą popularnością cieszy się ryż biały. To gatunek szeroko dostępny i niedrogi, ale też pozbawiony wielu cennych wartości odżywczych, które traci w wyniku tak zwanego polerowania. Można przyrządzić z niego wiele smacznych potraw, których nie zdominuje jego delikatny i neutralny smak. Jedną z odmian ryżu białego jest ryż parboiled. Nie jest to oddzielny gatunek, a produkt, który przed zapakowaniem zostaje poddany obróbce termicznej, mającej na celu zachowanie jak największej ilości właściwości odżywczych. Doskonale nadaje się jako baza do sałatek ponieważ nie ma tendencji do sklejania się.
W dobrze zaopatrzonej kuchni powinien znaleźć się również ryż brązowy. Jest to odmiana określana jako jedna z najbardziej wartościowych pod względem odżywczym. Dzięki temu, że nie został pozbawiony łupiny i zarodka zachowuje swoje właściwości i wyjątkowy smak. To dobry wybór w przypadku przepisów kuchni orientalnej. Do kolorowych odmian ryżu zaliczamy także ryż czerwony, który swoją nazwę bierze od barwy łupiny. Ma bardzo ciekawy, lekko orzechowy smak, który uświetni każdą potrawę. Tę odmianę ryżu doceniają zwłaszcza sportowcy ponieważ posiada wiele węglowodanów.
Do popularnych odmian ryżu możemy zaliczyć również ryż jaśminowy, który hodowany jest w Tajlandii. Ziarna mają śnieżnobiałą barwę, słodki smak i piękny, kwiatowy zapach. To doskonały wybór do deserów i ryb. Szerokie zastosowanie ma również ryż basmati – długoziarnista odmiana o charakterystycznym lekko orzechowym smaku i miłym kwiatowym zapachu. W dobrze zaopatrzonych sklepach znajdziemy też dziesiątki innych odmian ryżu, jak ryż tajski czy specjalny ryż do risotto.
Ryż i różne jego odmiany mają bardzo szerokie spektrum zastosowania. Często jest on zamiennikiem makaronu w zupie pomidorowej. Stanowi też składnik niezbędny do przygotowania cieszącego się sporym zainteresowaniem w Polsce sushi. Doskonale pasuje do dań mięsnych, szczególnie tych, którym towarzyszy sos. Jest ważnym elementem risotto z kurczakiem i warzywami, ale można go dodawać również do sałatek. Choć ryż doskonale smakuje w wersji wytrawnej wiele osób preferuje go w słodkim wydaniu. Przykładowo ryż basmati wyśmienicie komponuje się z dodatkiem jabłek i cynamonu.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies