Filtry

Marki

Mąka

Znaleziono: 47 produktów

Sortuj po:

Najpopularniejsze

4
09
 

1 kg

4
29
 

0,4 kg

10,73 zł/1 kg

5
65
 

1 kg

7
19
 

1 kg

2
89
 

1 kg

6
59
 

1 kg

10
79
 

1 kg

2
99
 

1 kg

5
65
 

1 kg

6
59
 

0,9 kg

7,32 zł/1 kg

5
19
 

1 kg

5
59
 

1 kg

7
19
 

0,1 kg

71,90 zł/1 kg

5
99
 

1 kg

17
69
 

0,9 kg

19,66 zł/1 kg

6
59
 

1 kg

6
59
 

0,5 kg

13,18 zł/1 kg

7
19
 

1 kg

3
99
 

1 kg

6
49
 

1 kg

5
59
 

1 kg

7
99
 

1 kg

6
49
 

1 kg

12
49
 

1 kg

5
99
 

1 kg

5
29
 

1 kg

4
49
 

1 kg

7
39
 

0,5 kg

14,78 zł/1 kg

9
59
 

0,5 kg

19,18 zł/1 kg

5
99
 

1 kg

5
69
 

1 kg

5
89
 

0,5 kg

11,78 zł/1 kg

5
49
 

1 kg

5
89
 

0,5 kg

11,78 zł/1 kg

7
19
 

1 kg

5
99
 

1 kg

3
59
 

0,5 kg

7,18 zł/1 kg

3
99
 

1 kg

3
99
 

1 kg

3
99
 

1 kg

5
99
 

0,5 kg

11,98 zł/1 kg

4
29
 

1 kg

5
99
 

1 kg

3
79
 

1 kg

3
79
 

1 kg

4
49
 

1 kg

z 1

Najlepsza mąka i bułka tarta do różnych zastosowań

Mąka to produkt niezbędny w każdym domu, w którym piecze się ciasta, smaży naleśniki, robi pizzę czy domowe pierogi. Mąka mące nie równa, bo w sprzedaży dostępnych jest wiele różnych rodzajów tego produktu, które znacznie się od siebie różnią . Nie każda mąka dobrze spisze się w przypadku ciasta na gofry, tak jak nie każdy wyrób będzie odpowiedni w przypadku wypieków tradycyjnej szarlotki. W sklepach Carrefour i na carrefour.pl znajdziemy produkty, takie jak mąka krupczatka, mąka kokosowa, mąka ziemniaczana, bułka tarta i wiele innych, które sprawdzą się w każdej kuchni.

Mąka i jej różne rodzaje

Mąka powstaje w wyniku zmielenia ziaren. W zależności od tego, z jakiego rodzaju zboża została pozyskana, może być używana jako produkt spożywczy, przemysłowy czy pasza. Dostępne są różne rodzaje mąki – mają one inne nazwy oraz typ. Najzdrowsza jest mąka razowa, której ziarna zmielono tylko raz.

Bardzo popularna jest mąka pszenna, taka jak mąka wrocławska czy mąka poznańska, która ma bardzo szerokie zastosowanie w domowej kuchni. Jest ona wykorzystywana m.in. do pieczenia własnej roboty ciast, wyrobu domowego makaronu, klusek, a nade wszystko naleśników. Mąka pszenna typu 450 to inaczej mąka tortowa – najlepsza do wypieków cukierniczych, która gwarantuje udane ciasta i pulchne pieczywo. Powszechnie używana jest także mąka żytnia, która jest o wiele zdrowsza od pszennej, a to między innymi dlatego, że w jej składzie znajdziemy o wiele mniej glutenu i zbędnych kalorii. Najczęściej stosuje się ją do wyrobu domowej roboty pieczywa (głównie chleba), a także przygotowywania naturalnego zakwasu do żuru. Częstym wyborem Polaków jest także mąka orkiszowa. Można z niej m.in. piec ciasta, chleby czy robić ciasto na pierogi. Jeszcze inne właściwości ma mąka kukurydziana. Zawiera ona wiele witamin i minerałów o działaniu antyoksydacyjnym. Sprawdza się w przypadku pieczenia ciast, a także robienia popularnych meksykańskich placków - tortilli.

Choć wymienionych zostało już kilka rodzajów mąk nie jest to koniec długiej listy tych produktów. W sklepach dostępna jest również bogata w węglowodany mąka jaglana. Ten typ mąki wytwarzany jest z prosta i nie zawiera glutenu, przez co mogą go jeść osoby z nietolerancją tych białek roślinnych. Można używać ją do przygotowywania naleśników, gofrów czy muffinek. Jest też świetnym składnikiem omletów. Często wybierana jest też mąka owsiana. To dobra alternatywa dla odmiany pszennej, gdyż jest zdrowsza i posiada większą wartość odżywczą.

Typy mąki – co oznaczają?

W opisach poszczególnych produktów znajdziemy również wzmiankę o ich typie. Może to być typ 00, 500, 550 i nie tylko. Informacja ta określa zawartość substancji mineralnych w produkcie. Jeśli ich ilość to 0,55 proc., to wtedy jest to mąka typ 550, natomiast w przypadku 0,72 proc. – typ 720. Jaki typ jest najlepszy? Im wyższy wskaźnik, tym produkt jest bogatszy w składniki mineralne, ale należy pamiętać, że każdy typ mąki ma inne zastosowanie. Np. idealna mąka do pizzy włoskiej to typ 00.

Bułka tarta – niezbędnik każdej kuchni

Bułka tarta, podobnie jak mąka, należy do niezbędnych produktów, które powinny znaleźć się na wyposażeniu każdej kuchni. Jak sama nazwa wskazuje jest to drobno zmielone pieczywo, które stosuje się głównie, jako chrupiącą panierkę do kotletów czy domowej roboty nuggetsów. Gospodynie domowe posypują nią formę do ciasta, żeby to nie przywarło podczas pieczenia i wykonują z niej zasmażkę do zupy, żeby ją zagęścić.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu