Mąka

Znaleziono: 31 produktów

Sortuj po:

Najpopularniejsze

2
89
 

1 kg

2
99
 

1 kg

4
09
 

1 kg

4
19
 

1 kg

5
99
 

1 kg

6
39
 

0,45 kg

14,20 zł/1 kg

8   
99
7
49
 

1 kg

-17%
4
99
 

1 kg

4
19
 

1 kg

4
49
 

1 kg

3
99
 

1 kg

6
49
 

0,1 kg

64,90 zł/1 kg

4
99
 

1 kg

5
99
 

1 kg

3
99
 

1 kg

9
59
 

0,5 kg

19,18 zł/1 kg

3
79
 

0,5 kg

7,58 zł/1 kg

13
69
 

0,9 kg

15,21 zł/1 kg

3   
99
2
99
 

0,4 kg

7,48 zł/1 kg

-25%
4
99
 

1 kg

4
99
 

1 kg

4
99
 

0,5 kg

9,98 zł/1 kg

5
99
 

1 kg

4
99
 

0,5 kg

9,98 zł/1 kg

4
99
 

1 kg

4
99
 

1 kg

4
19
 

1 kg

4
99
 

1 kg

3
49
 

0,5 kg

6,98 zł/1 kg

4
99
 

1 kg

z 1

Najlepsza mąka do różnych zastosowań

Mąka to produkt niezbędny w każdym domu, w którym piecze się ciasta, smaży naleśniki, robi pizzę czy pierogi. Ponadto nie wystarczy mieć jeden rodzaj tego artykułu. Do przyrządzenia danego dania należy użyć mąki zalecanej w przepisie. Bogaty wybór takich produktów dostępny jest w kategorii „Mąka” na carrefour.pl.

Rodzaje mąki

Mąka powstaje w wyniku zmielenia ziarna. W zależności od tego, z jakiego rodzaju zboża została pozyskana, może być używana jako produkt spożywczy, ale również przemysłowy czy pasza. Dostępne są różne rodzaje mąki – mają one inne nazwy oraz typ. Bardzo popularna jest mąka pszenna, która ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jest ona wykorzystywana m.in. do pieczenia ciast. Powszechnie używana jest także mąka żytnia, która zawiera białko o dobrej wartości biologicznej. Jest to produkt polecany cukrzykom ze względu na niższy indeks glikemiczny w stosunku do mąki pszennej. Częstym wyborem Polaków jest także mąka orkiszowa – bardziej wartościowa od pszenicznej, a ponadto ma niski indeks glikemiczny. Można z niej m.in. piec ciasta, chleby czy robić ciasto na pierogi. Jeszcze inne właściwości ma mąka kukurydziana. Zawiera ona wiele witamin i minerałów o działaniu antyoksydacyjnym. Sprawdza się w przypadku pieczenia ciast, a także robienia tortilli.

Typy mąki – co oznaczają?

W opisach poszczególnych produktów znajdziemy również wzmiankę o ich typie. Może to być typ 00, 500, 550 i nie tylko. Informacja ta określa zawartość substancji mineralnych w produkcie. Jeśli ich ilość to 0,55 proc., to wtedy jest to mąka typ 550, natomiast w przypadku 0,72 proc. – typ 720. Jaki typ jest najlepszy? Im wyższy wskaźnik, tym produkt jest bogatszy w składniki mineralne, ale należy pamiętać, że każdy typ mąki ma inne zastosowanie. Np. idealna mąka do pizzy włoskiej to typ 00.