Filtry

Marki

Oleje i oliwy

Znaleziono: 59 produktów

Sortuj po:

Najpopularniejsze

10
99
 

1 l

12
99
 

1 l

11
99
 

1 l

37
99
 

3 l

12,66 zł/1 l

11
89
 

0,5 l

23,78 zł/1 l

12
99
 

1 l

15
29
 

0,5 l

30,58 zł/1 l

31
99
 

3 l

10,66 zł/1 l

23
99
 

0,75 l

31,99 zł/1 l

19
59
 

0,69 kg

28,39 zł/1 kg

9
99
 

0,5 l

19,98 zł/1 l

32
99
 

3 kg

11,00 zł/1 kg

20
59
 

0,5 l

41,18 zł/1 l

14
79
 

0,29 l

51,00 zł/1 l

32
99
 

0,5 l

65,98 zł/1 l

12
59
 

1 l

8
69
 

0,25 l

34,76 zł/1 l

14
89
 

0,25 l

59,56 zł/1 l

23
99
 

0,5 l

47,98 zł/1 l

15
99
 

0,25 l

63,96 zł/1 l

8
69
 

0,25 l

34,76 zł/1 l

31
99
 

1 l

13
99
 

0,25 l

55,96 zł/1 l

22
99
 

1 l

13
99
 

0,25 l

55,96 zł/1 l

32
99
 

0,5 l

65,98 zł/1 l

15
49
 

0,25 l

61,96 zł/1 l

9
99
 

0,25 l

39,96 zł/1 l

32
49
 

1 l

8
69
 

0,25 l

34,76 zł/1 l

16
39
 

1 l

47
59
 

0,25 l

190,36 zł/1 l

33
89
 

0,25 l

135,56 zł/1 l

19
79
 

0,5 l

39,58 zł/1 l

30
99
 

0,5 l

61,98 zł/1 l

8
69
 

0,25 l

34,76 zł/1 l

21
89
 

0,25 l

87,56 zł/1 l

29
59
 

0,75 l

39,45 zł/1 l

13
29
 

0,25 l

53,16 zł/1 l

24
39
 

0,5 l

48,78 zł/1 l

28
59
 

0,25 l

114,36 zł/1 l

24
99
 

0,25 l

99,96 zł/1 l

18
69
 

0,5 l

37,38 zł/1 l

16
99
 

0,25 l

67,96 zł/1 l

17
49
 

0,25 l

69,96 zł/1 l

20
99
 

1 l

19
59
 

0,25 l

78,36 zł/1 l

17
19
 

0,25 l

68,76 zł/1 l

42
39
 

0,25 l

169,56 zł/1 l

36
89
 

0,25 l

147,56 zł/1 l

13
69
 

1 l

53
39
 

0,25 l

213,56 zł/1 l

23
69
 

0,25 l

94,76 zł/1 l

29   
79
19
99
 
Najniższa cena z 30 dni: 29,79 zł

0,25 l

79,96 zł/1 l

-33%

z 1

Oleje i oliwy, które sprawdzą się w każdej kuchni

Oleje pochodzenia roślinnego są najbardziej polecanym rodzajem tłuszczów, które powinniśmy spożywać w codziennej diecie. W większości przypadków olej składa się z kwasów tłuszczowych typu omega-3 i omega-6, które mają korzystny wpływ na nasz organizm. Niektóre rodzaje olejów oprócz celów spożywczych można wykorzystywać także w kosmetyce – pielęgnacji ciała, włosów i twarzy. Dobrej jakości oliwy i oleje, takie jak olej kokosowy czy olej z czosnkiem znajdziemy w sklepach Carrefour oraz na carrefour.pl.

Oliwa i jej rodzaje

Oleje spożywcze możemy podzielić ze względu na gatunek rośliny, z której są wytłaczane. Produkuje się je z ziaren lub orzechów roślin w profesjonalnych domowych manufakturach lub fabrykach. Istnieje wiele rodzajów olejów jadalnych, które znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Warto znać chociaż te podstawowe, by wiedzieć do czego najlepiej je używać i nie zatracić ich cennych właściwości.

  • Olej słonecznikowy – najbardziej znany i szeroko dostępny rodzaj oliwy jadalnej, który możemy znaleźć w większości polskich domów. Olej wytłaczany z ziaren słonecznika doskonale nadaje się do smażenia i jako dodatek do sałatek i mięs. Olej słonecznikowy to naturalne źródło witamin.
  • Olej rzepakowy – nazywany jest też oliwą Północy. Cechuje go piękny złoty kolor i lekko ziołowy smak. Ta oliwa tłoczona jest na zimno dzięki czemu zawiera wiele cennych witamin i minerałów, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Doskonale sprawdzi się w kuchni. Można stosować go zarówno na zimno (jako składnik sosów sałatkowych) lub do krótkiego smażenia.
  • Olej sezamowy – jak sama nazwa wskazuje olej sezamowy wytwarza się z nasion sezamu. Roślina ta rośnie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Olej sezamowy ma korzystny wpływ na organizm człowieka – pomaga w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi. W kuchni wykorzystuje się go jako olej stołowy i sałatkowy. Nie nadaje się do smażenia.
  • Olej ryżowy – jest to olej, który wywodzi się z Azji, a dokładniej krajów, takich jak Tajlandia, Japonia i Chiny. Pozyskuje się go z otrąb ryżowych. Po wytłoczeniu przybiera ładny żółty kolor. W smaku oleju ryżowego da się wyczuć lekką orzechową nutę. Ma wiele cennych właściwości, które sprawiają, że znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Na skórę działa regenerująco i zwalnia procesy starzenia.
  • Olej kokosowy – olej, który w ciągu ostatnich lat zyskał w naszym kraju dość dużą popularność. Ma biały kolor i dość twardą konsystencję. W kuchni stosuje się go głównie do smażenia, sosów i dressingów sałatkowych. Wiele osób olej kokosowy traktuje jako zamiennik masła i smaruje nim pieczywo. Produkt posiada silne właściwości bakteriobójcze i wirusobójcze.

Wymienione oleje to jedynie część wszystkich tego rodzaju produktów, jakie ludzkość produkuje wykorzystując do tego dary natury. Istnieje jeszcze całe mnóstwo innych mniej lub bardziej znanych olejów wykorzystywanych w różnych częściach świata.

Oliwa z oliwek – królowa kuchni śródziemnomorskiej

Wymieniając różnego rodzaju oliwy nie sposób pominąć popularny niemal na całym świecie olej z pierwszego tłoczenia, czyli oliwę z oliwek. Ten rodzaj tłuszczu otrzymuje się z owoców drzewa oliwnego, które poddaje się procesowi tłoczenia. Do produkcji wykorzystuje się oliwki zielone i czarne. Pierwsze nadają oliwie bardziej ostry smak i zapach. Oliwa extra virgin uznawana jest za najzdrowszą, ale warto pamiętać, że nie należy poddawać jej działaniu wysokiej temperatury, bo straci swoje cenne właściwości.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu