Marki
Sortuj po:
Najpopularniejsze
z 1
Klasyczny majonez znajdziemy niemal w każdej polskiej kuchni. Ten dość gęsty, aksamitny, biały sos to mieszanka żółtek kurzych jaj, octu i oleju. Dla wzbogacenia smaku dodaje się również do niego przyprawy i niezastąpioną musztardę. O samym zastosowaniu majonezu w kuchni można pisać wiele, bo jest to produkt niezwykle uniwersalny, a przy tym łatwo dostępny i smaczny. Szeroką ofertę majonezów znajdziesz w sklepie internetowym carrefour.pl.
Majonez to niezwykle popularny biały sos, który lubią wszyscy, niezależnie od wieku czy płci. Mogą jeść go dzieci, dorośli i osoby starsze. Mówi się jednak, że w nadmiarze powinny unikać go osoby dbające o linię gdyż jego kaloryczność jest dość wysoka. To rzeczywiście prawda. Tradycyjny majonez w 70-80% składa się z tłuszczu, co w praktyce oznacza, że jedna łyżeczka to około 700 kcal.
Mimo, że tradycyjny majonez może być tuczący nie warto z niego rezygnować. Dobrej jakości produkt zawiera wiele cennych witamin i składników odżywczych. Jeśli więc nie będziemy przesadzać z jego ilością, może przynieść wiele korzyści.
Tradycyjny majonez jest dość kaloryczny więc producenci zdecydowali się wypuścić na rynek nieco odtłuszczoną wersję light. Majonez lekki cechuje niższa zawartość kaloryczna – potrafi zawierać nawet 40% mniej tłuszczu niż jego tradycyjny odpowiednik. Oczywiście sprawia to, że jest mniej tuczący. Majonez lekki nie jest jednak pozbawiony wad. Warto mieć świadomość, że wcale nie powinien kojarzyć się ze zdrowym odżywianiem. Wręcz przeciwnie. Majonez light ma więcej sztucznych dodatków niż wyrób tradycyjny.
Majonez oprócz tego, że doskonale smakuje można śmiało użyć do dekoracji różnego rodzaju potraw i sałatek. W tym celu najlepiej sprawdzi się majonez dekoracyjny. Czym różni się od klasycznego majonezu? Konsystencją, która jest o wiele gęstsza, przez co ułatwia tworzenie ciekawych dekoracji i zapewnia im trwałość. Jak dekorować za pomocą majonezu? Możemy użyć zwykłej łyżeczki stołowej, a do bardziej wyszukanych form dekoracji użyć rękawa cukierniczego. Wszystko zależy od efektu, który chcemy osiągnąć.
Majonez ma bardzo wiele kuchennych zastosowań. Zdecydowanie najczęściej dodajemy go do sałatek. Mało kto wyobraża sobie bez niego tradycyjną sałatkę wielowarzywną. To też bardzo lubiany składnik różnych sosów, a zwłaszcza dipów, przykładowo sosu tatarskiego czy czosnkowego. Gęsta, a zarazem aksamitna konsystencja majonezu sprawia, że bez problemu rozsmarujemy go też na kanapce czy ciepłym toście.
Majonez jest niezastąpionym składnikiem świąt Wielkanocy i związanych z nimi potraw jakimi są tradycyjne jajka w majonezie i jajka faszerowane. Na co dzień możemy dodawać go do kanapek i burgerów, podkreślając ich smak. To też idealna baza do tworzenia różnego rodzaju past kanapkowych. Dobrze komponuje się z pastą z tuńczyka i makreli.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies