Filtry

Marki

Chrzan

Wszystkie produkty w Chrzan: znaleziono 16 produktów

Sortuj po:

Najpopularniejsze

3
19
 
3,19 zł najniższa cena

0,2 l

15,95 zł/1 l

4
05
 

0,18 kg

22,50 zł/1 kg

3
99
 
3,99 zł najniższa cena

0,19 kg

21,00 zł/1 kg

3
99
 
3,99 zł najniższa cena

0,185 kg

21,57 zł/1 kg

5
75
 

0,175 kg

32,86 zł/1 kg

7
49
 

0,24 kg

31,21 zł/1 kg

4
19
 

0,17 kg

24,65 zł/1 kg

4
59
 

0,19 kg

24,16 zł/1 kg

3
55
 

0,18 kg

19,72 zł/1 kg

4
05
 

0,18 kg

22,50 zł/1 kg

5
55
 

0,17 kg

32,65 zł/1 kg

5
05
 

0,185 kg

27,30 zł/1 kg

3
55
 

0,17 l

20,88 zł/1 l

3
89
 
3,98 zł najniższa cena

0,14 kg

27,79 zł/1 kg

Promocja
4
49
 
4,55 zł najniższa cena

0,17 kg

26,41 zł/1 kg

Promocja
3
39
 
3,47 zł najniższa cena

0,17 kg

19,94 zł/1 kg

Promocja

z 1

Chrzan ostry – tradycyjna przyprawa w kuchni polskiej

Chrzan to warzywo, które w kuchni polskiej znane jest od wieków. Słynie z dość ostrego smaku i zapachu, który pozwala uzyskać ciekawy smak różnych tradycyjnych potraw. Korzeń chrzanu oprócz tego, że ciekawie smakuje korzystnie wpływa na trawienie. Dostępny jest w postaci surowego korzenia oraz tartej, jako chrzan w słoiku. Szeroki wybór chrzanu można znaleźć w sklepach Carrefour oraz na carrefour.pl.

Chrzan w kuchni polskiej

Chrzan jest nieodłącznie związany z kuchnią polską. Zastosowany już w niewielkiej ilości doda wyrazistego smaku wielu potrawom i zwiększy ich pozytywny wkład na nasz organizm. Chrzan tarty, w formie pasty możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów np. zamiast majonezu lub masła na kanapkę. Korzeń chrzanu doskonale komponuje się z jajami. Chętnie używamy go podczas świąt wielkanocnych, kiedy to jest nieodłącznym dodatkiem jaj ugotowanych na twardo, żurku czy białego barszczu. Zgodnie z tradycyjnymi recepturami na święta Bożego Narodzenia chrzan dodaje się do buraczków – świątecznej ćwikły.

Warzywo to ma szerokie grono zwolenników, jak i przeciwników. Chrzan ostry nie każdemu przypadnie do gustu. Żeby nieco złagodzić jego smak warto połączyć go ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Odrobinę słodyczy dodamy mu łącząc go z żurawiną. Rozrobiony chrzan możemy śmiało dodać do zupy, by podkręcić jej smak i dodać aromatu. Jeśli dodamy go do surówki obiadowej zyskamy ciekawy dodatek do obiadu.

Chrzan – jakie jest jego zastosowanie?

Jeśli chcemy zaostrzyć potrawę, powinniśmy użyć chrzanu. Sprawdza się on szczególnie w przypadku tłustych i ciężkostrawnych dań, gdyż m.in. pozytywnie wpływa na trawienie. Chrzan w słoiku najczęściej stoi na naszych stołach w święta, ale używamy go też na co dzień. Jest popularnym dodatkiem do wędlin, pasztetu, jaj, a w restauracjach często podawany jest jako dodatek do golonki. Produkt ten jest ostry, ale nie zawsze tak samo – jego intensywność zależy od tego, z jakiego rodzaju korzenia został wyprodukowany. Możemy wybrać chrzan ostry, ale też delikatniejszy.

Właściwości zdrowotne chrzanu

Chrzan ostry jest produktem niezwykle wartościowym. Jego obecność w wielu różnych potrawach to nie tylko gwarancja udanego smaku, ale też korzystny wpływ na nasze zdrowie. Korzeń chrzanu ma właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i moczopędne. Jest naturalnym źródłem witaminy C. Produkt ten pobudza apetyt, a może również pozytywnie wpłynąć na skórę twarzy – doprowadzić do tego, że będzie delikatniejsza.

Chrzan na różne sposoby

Chrzan ostry dostępny jest w postaci tartej, jak i praktycznych, gotowych do użycia słoiczkach. To bardzo wygodne rozwiązanie kiedy nie mamy czasu na własnoręczną obróbkę warzywa i lubimy rozwiązania praktyczne. Chrzan w słoiku występuje w swojej tradycyjnej ostrej formie, ale bez większego problemu znajdziemy też chrzan ze śmietanką czy dodatkiem żurawiny, który ma piękny różowy kolor. Wybór konkretnego produktu pozostaje już kwestią indywidualnych upodobań.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu