Mozzarella di Bufala to świeży, miękki, o średnio elastycznej strukturze ser z rodziny serów „pasta filata". Ma łagodny, mleczny i świeży smak o delikatnej kwaskowej nucie. Mozzarella produkowana z mleka bawolego ma większą zawartość wapnia i białka niż produkowana z mleka krowiego oraz jest uboższa w cholesterol. Mozzarella di Bufala jest wytwarzana według restrykcyjnych regulacji w rejonach zlokalizowanych od Rzymu w Lazio do Paestum, Campania oraz w rejonach produkcyjnych niedaleko Foggia, Puglia. Bufala pochodząca z rejonów Campanii odznacza się znakiem handlowym "Mozzarella di Bufala Campana" oraz statusem DOC nadawanym od 1993. W 2008 Unia Europejska nadała Mozzarelli di Bufali status Chronionej Nazwy Pochodzenia. Mozzarella di Bufala najlepiej smakuje podawana z pomidorami i bazylią, z dodatkiem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, solą i pieprzem. Jest używana do przyrządzania sałatek, past/makaronów, calzone, lasagne i dań z warzyw.