Kamis Majeranek 8 g

Kamis Majeranek 8 g
2
09
 
0,009 kg
232,22 zł/1 kg

Kamis

W starożytności dodawano go do czerwonego wina - podobno rozgrzewał krew i zmysły. W wiekach średnich robiono z niego weselne wieńce, wierząc, że gwarantuje szczęśliwe pożycie. Urok tych legend nieco zbladł, gdy usłyszałem niemiecką nazwę majeranku: „kiełbasiane zioło". Nazwa ta nie ma w sobie nic z romantyzmu, ale wynosi smak wędlin na wyżyny. W północnej Afryce i na Bliskim Wschodzie majeranek dodaje się do jagnięciny, potraw z grilla, warzyw i owoców morza. Dzięki niemu ciężkie potrawy - z grochu i fasoli, baranina, pieczona wieprzowina, pasztety, farsze - stają się nie tylko bardziej aromatyczne, ale też lżejsze.

Czy wiesz, że...
majeranek powinno się dodawać do zupy grochowej pod koniec gotowania, żeby nie nabrała goryczy?}

  • gwarancja jakości

Majeranek

Popularne z kategorii Zioła
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród