Marki
Sortuj po:
Najpopularniejsze
0,08 kg
21,13 zł/1 kg
0,45 kg
24,42 zł/1 kg
0,45 kg
24,42 zł/1 kg
0,2 kg
23,45 zł/1 kg
0,15 kg
36,60 zł/1 kg
0,127 kg
55,04 zł/1 kg
0,085 kg
58,71 zł/1 kg
0,127 kg
55,04 zł/1 kg
0,14 kg
102,79 zł/1 kg
0,14 kg
102,79 zł/1 kg
0,15 kg
33,93 zł/1 kg
0,575 kg
20,68 zł/1 kg
0,125 kg
71,12 zł/1 kg
z 1
Oliwki są przysmakiem, który zdobył zainteresowanie Polaków już dawno temu. Traktujemy je jako przekąskę, składnik sałatek, a co więcej – są one również częstym dodatkiem do pizzy lub wielu innych potraw. Dostępne są oliwki czarne i zielone, o różnej wielkości i smaku, a sporym powodzeniem cieszą się oliwki hiszpańskie i greckie. Bogaty wybór takich produktów znajdziesz w sklepie internetowym carrefour.pl.
Na sklepowych półkach możemy znaleźć dwa rodzaje oliwek – oliwki zielone i czarne. W praktyce są to tak naprawdę dokładnie te same owoce drzewa oliwnego, skąd więc różnice w kolorze? Czynnikiem sprawczym jest etap dojrzewania. Oliwki zielone zbierane są wcześniej niż czarne. W smaku są to produkty nieco bardziej gorzkie niż oliwki czarne. Podkreśla się też ich twardszą i bardziej zbitą konsystencję, przez co doskonale nadają się do marynowania. Oliwki czarne zbierane są w końcowej fazie dojrzewania tych owoców. Są bardziej miękkie, różnią się też smakiem od swoich poprzedników, który jest delikatniejszy. W praktyce nic nie stoi na przeszkodzie, aby jedne i drugie wykorzystywać do tych samych zastosowań.
Zarówno oliwki czarne, jak i oliwki zielone występują w postaci nadziewanej, choć prawdą jest, że te drugie zdecydowanie częściej. Umieszczoną w środku sporą pestkę często zastępuje się kawałkiem czosnku, migdałami, pastą paprykową czy papryczką jalapeno. Oliwki różnią się też sposobem przygotowania marynaty oraz jej składnikami.
Oliwki mogą być drylowane i z pestkami. Które wybrać? Wszystko zależy od tego, jakie mają mieć zastosowanie. Jeśli chcemy użyć oliwek do sałatki czy pizzy, to będziemy potrzebować produktu bez pestek. Jeśli oliwka ma być przekąską podczas wieczornego seansu filmowego lub na niezobowiązującym spotkaniu ze znajomymi, to jak najbardziej możemy postawić na oliwki z pestką. Należy też wspomnieć o opakowaniu – dostępne są oliwki w puszcze i oliwki w słoiku, ale również w woreczkach. Które rozwiązanie jest najlepsze? To już kwestia osobistych preferencji.
Oliwkom przypisuje się wiele zalet, które sprawiają, że warto je jeść nie tylko ze względu na indywidualne upodobania smakowe. Mówi się, że wspierają one proces utraty wagi, mają właściwości przeciwbólowe, pozytywnie oddziałują na zdrowie skóry i włosów, układ trawienny, a także regulują poziom cukru we krwi. Oliwki są też lekkostrawne, można je więc jeść bez obaw o uczucie ciężkości w żołądku. Wiele korzystnych dla zdrowia właściwości sprawia, że jest to produkt, który warto włączyć do swojej codziennej diety.
Zarówno oliwki czarne, jak i zielone można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Wspominaliśmy już, że doskonale wypadają solo, jako smaczna i niskokaloryczna przekąska zamiast chipsów. Ich smak może podkreślić również wiele innych dań. Jakich? Oliwki czarne dobrze odnajdują się w pizzy, gulaszu i różnych sałatkach. Idealnie pasują do świeżych pomidorów i zielonej sałaty. Oliwki zielone często występują w towarzystwie różnego rodzaju serów. Doskonale odnajdą się także w roli składnika dań makaronowych oraz w zestawieniu z rybami np. łososiem.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies