Marki
Sortuj po:
Najpopularniejsze
0,3 kg
14,97 zł/1 kg
0,3 kg
14,97 zł/1 kg
0,048 kg
68,54 zł/1 kg
0,25 kg
45,96 zł/1 kg
0,15 kg
77,93 zł/1 kg
z 1
Kulinarny świat jest tak ogromny, że odkrycie wszystkich jego smaków i tajników jest właściwie niemożliwe. Dzięki prężnemu rozwojowi handlu i sieci dobrze wyposażonych sklepów dostęp do smakołyków innych kuchni jest znacznie ułatwiony. Bogactwo wyboru może przyprawić o zawrót głowy. Jakich smakołyków warto spróbować? Na uwagę zasługują bałkański ajvar, wywodząca się z krajów Dalekiego Wschodu pasta tahini oraz znany już sos worcestershire. Wszystkie te produkty można znaleźć w sklepach Carrefour oraz na carrefour.pl.
Ajvar to specyficzny rodzaj pasty, której przepis wywodzi się z krajów bałkańskich. To produkt, którego bazą są warzywa – słodka pieczona papryka, bakłażany i czosnek. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza też przyprawom, czyli odrobinie octu, soli, pieprzu i pikantnej papryczki chili. Pasta ma kremową konsystencję i ładny, warzywny aromat, dzięki czemu sprawdza się jako dodatek do wielu różnych dań. Na Bałkanach jest to produkt stosowany na szeroką skalę do dań obiadowych – grillowanych i mielonych mięs czy makaronów. Ze względu na swój wyrazisty warzywny smak ajvar można jeść również jako dip czy dodatek do kanapki. Dobrze smakuje ze świeżą wędliną i chrupiącym pieczywem. Wiele osób ajvar stosuje też jako zamiennik ketchupu.
Tahini to pasta, której popularność stale rośnie. Jest to pasta sezamowa o gładkiej, kremowej konsystencji, którą można stosować w kuchni na wiele różnych sposobów. Produkuje się ją poprzez mielenie łuskanych i prażonych nasion sezamu lub ucieranie ziaren nieprażonych (pasta z sezamu niełuskanego ma ciemniejszy kolor i bardziej wyczuwalny orzechowy smak). Stosuje się ją głównie jako składnik różnego rodzaju dipów, dressingów i sosów. Wiele osób tahini traktuje jako pastę kanapkową, smarując nią świeże pieczywo czy suchary. Pasta dobrze komponuje się ze słodkimi smakami, dlatego śmiało można łączyć ją np. z bajaderką. Jeśli połączymy tahini z jogurtem, czosnkiem i sokiem z cytryny otrzymamy doskonały w smaku sos do kurczaka, ryb i sałatek.
Oprócz tego, że świetnie smakuje tahini ma jeszcze jedną ważną zaletę – ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Zawarte w paście substancje mają właściwości, które poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci, pomagają w regulacji gospodarki hormonalnej, wspierają dobrą pamięć i ułatwiają koncentrację.
Sos worcestershire znany jest od dawna jednak w Polsce jego popularność dopiero się zaczyna. Sos zasłyną u nas głównie dzięki sałatce Cezar i drinkowi o nazwie Krwawa Mery, której jest głównym składnikiem. Worcestershire to produkt o bardzo oryginalnym smaku, który jest efektem połączenia kilku wyjątkowych składników. W składzie oryginalnych sosów worcestershire znajdziemy m.in. anchois, melasę, cukier, ocet, czosnek, ekstrakt z tamaryndowca oraz przyprawy i aromaty, których proporcje są już tajemnicą producentów.
Sos worcestershire dobrze smakuje w wersji na zimno i na ciepło. To oryginalny dodatek do wielu dań. Szczególnie dobrze komponuje się jako składnik marynat i sosów. Z powodzeniem można dodać go także, do sałatek, duszonego mięsa czy wybranych zup, na przykład zupy dyniowej. Należy jednak uważać, by nie przesadzić z jego ilością. Worcester to sos, który oprócz intensywnej barwy ma także intensywny smak, który może skutecznie zdominować potrawę.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies