Burrata 125 g

Burrata 125 g
9,99 zł
0,125 kg
79,92 zł/1 kg

Produkt niedostępny


Burrata, czyli "maślany" w języku włoskim, to świeży ser wyprodukowany z połączenia sera mozzarella i śmietanki. Zewnętrzna cienka powłoka jest twarogiem typu pasta filata z krowiego lub/i bawolego mleka, a wnętrze zawiera miękką, klejącą, ciągnącą się mieszaninę twarożku i świeżej śmietany. Ser pochodzi z regionu Apulii we Włoszech, znanego z hodowli owiec i rolnictwa. Sakiewka, którą tworzy Burrata tradycyjnie była przewiązana liśćmi asfodelu, obecnie jest przewiązana zieloną wstążka, która nawiązuje do tradycji. Zielony kolor liści asfodelu był wskaźnikiem świeżości sera. Po rozcięciu Burraty, wypływa jej kremowe wnętrze. Krem ma bogaty, maślany smak. Burrata jest zwykle podawana świeża o temperaturze pokojowej. Dobrze komponuje się do sałatek, chrupkiego chleba i prosciutto, świeżych pomidorów z oliwą z oliwek i spaghetti.