Marki
Sortuj po:
Najpopularniejsze
0,014 kg
1 363,57 zł/1 kg
0,013 kg
383,85 zł/1 kg
300 szt.
0,02 zł/1 szt.
z 1
Różnego rodzaju słodziki cieszą się sporą popularnością. Wielu konsumentów zamiast korzystać ze standardowego cukru stawia na zamienniki i wzbogaca nimi swoją dietę. Dlaczego rezygnujemy z używania cukru? Chodzić może o inny smak – mniej słodki – a także ich mniejszą kaloryczność czy kwestie zdrowotne. Niezależnie od powodu takiej decyzji, warto wiedzieć, jakie słodziki mamy do wyboru i które z nich są najzdrowsze.
Cukier, niezależnie od tego, czy jest to klasyczny cukier biały, brzozowy czy trzcinowy, poza tym, że polepsza smak potraw, nie ma nic wartościowego do zaoferowania. Używamy go, ponieważ daje nam tak lubianą przez większość z nas słodycz. Nie znajdziemy w nim jednak śladu cennych dla ludzkiego organizmu składników mineralnych czy witamin. Jest za to bogaty w kalorie i w znacznym stopniu przyczynia się do problemu nadwagi, który dotyka coraz większą część społeczeństwa. Jeśli zastanawiamy się, czym zastąpić cukier warto wiedzieć, że do wyboru mamy całą gamę dostępnych produktów, w tym słodziki naturalne.
Czy warto zamienić biały cukier na słodzik? Jak najbardziej tak, zwłaszcza jeśli uwielbiamy słodycze i na co dzień nie możemy powstrzymać się przed zjedzeniem kolejnej porcji ulubionego przysmaku. Substytuty cukru będą też świetnym wyborem dla osób, które starają się zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ pozwolą znacznie zredukować liczbę przyjmowanych dodatkowych kalorii.
Substytuty cukru w naszej diecie dzielimy na słodziki naturalne i sztuczne. Zdrowe słodziki naturalne to m.in. miód, różnego rodzaju syropy owocowe i roślinne. Za najzdrowszy słodzik pochodzenia naturalnego uznawana jest stewia. Warto wiedzieć, że substancja ta nie zawiera kalorii, a jej spożywanie nie powoduje efektów ubocznych.
Istnieją również sztuczne słodziki, które tworzone są przez człowieka w chemicznych laboratoriach. Można do nich zaliczyć m.in. popularny ksylitol, erytrol i sorbitol. Co ciekawe, są to substancje nawet kilkaset razy słodsze niż sam cukier, dlatego też ilości, które jesteśmy w stanie przyjąć, są zdecydowanie mniejsze. Kupując sztuczne słodziki, najczęściej dostaniemy produkt w postaci małych drażetek, które mieszczą się w specjalnie zaprojektowanym dozowniku. Codzienne użytkowanie jest więc bardzo wygodne i zdecydowanie bardziej higieniczne.
Słodziki są produktami, które mają szerokie zastosowanie w naszych kuchniach. Naturalne słodziki wykorzystywane są jako zamiennik białego cukru w różnego rodzaju dietach, na przykład dietach odchudzających. Pojawiają się w składzie napojów, leków i żywności. Możemy dodawać je właściwie do wszystkiego, ponieważ dostępne są w postaci płynnej, sypkiej, a nawet w formie małych drażetek.
Substancje słodzące, niezależnie od ich formy i pochodzenia, powinniśmy dawkować z umiarem. Warto zapoznać się ze wskazanymi normami spożycia i starać się ich nie przekroczyć. Na zakupach starajmy się wybierać słodziki naturalne. Warto traktować je jako miły okazjonalny dodatek do potraw czy deserów, a nie jako stały element codziennej diety.
Szeroką ofertę różnego rodzaju słodzików można znaleźć w sklepie internetowym carrefour.pl.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies