Filtry

Marki

Cukier trzcinowy i brązowy

Znaleziono: 13 produktów

Sortuj po:

Najpopularniejsze

5
69
 

0,5 kg

11,38 zł/1 kg

5
59
 

0,5 kg

11,18 zł/1 kg

11
29
 

1 kg

10
29
 

1 kg

6
59
 

0,5 kg

13,18 zł/1 kg

5
29
 

0,5 kg

10,58 zł/1 kg

7
99
 

0,5 kg

15,98 zł/1 kg

6
59
 

0,5 kg

13,18 zł/1 kg

11
89
 

0,5 kg

23,78 zł/1 kg

6
49
 

0,5 kg

12,98 zł/1 kg

5
89
 

0,25 kg

23,56 zł/1 kg

25
69
 

0,3 kg

85,63 zł/1 kg

10
99
 

1 kg

z 1

Cukier trzcinowy i brązowy w sklepie online

Zdarza się, że cukier trzcinowy nazywany jest brązowym i podobnie działa to w drugą stronę. W praktyce nie są to te same produkty. Jak nazwa wskazuje, cukier trzcinowy produkowany jest z trzciny cukrowej, czyli tropikalnej trawy, która osiąga wysokość 2 metrów. Natomiast cukier brązowy może być cukrem trzcinowym, ale nie tylko. Bogaty asortyment takich artykułów dostępny jest w kategorii „Cukier trzcinowy i brązowy” na carrefour.pl.

Cukier trzcinowy i brązowy – czym się różnią?

Naturalny cukier brązowy jest nierafinowanym cukrem trzcinowym, a swoją barwę zawdzięcza obecności melasy. Powstaje on z trzciny cukrowej. Dostępny jest również innych produkt, który wygląda na cukier brązowy, jednak kolor zawdzięcza temu, że jest zabarwiony karmelem. Nie pozyskuje się go z trzciny, lecz z buraków cukrowych. Przed zakupem warto zwrócić uwagę na skład produktu, abyśmy zamówili ten, którego oczekujemy.

Cukier trzcinowy i brązowy – właściwości

Cennym składnikiem naturalnego cukru brązowego jest wspomniana melasa, która zawiera żelazo, potas czy wapń. Produkt ten jest trochę mniej kaloryczny od cukru białego. Ma zastosowanie jako dodatek do pieczywa, innych wypieków, drinków, kawy czy herbaty. Natomiast cukier brązowy, który zawdzięcza swój kolor karmelowi, nie ma wartości odżywczych – największym jego plusem jest nadawanie potrawie czy napojowi słodkiego smaku. Jak wspomnieliśmy, naturalny cukier brązowy jest cukrem trzcinowym.