Filtry

Marki

Cukier trzcinowy i brązowy

Wszystkie produkty w Cukier trzcinowy i brązowy: znaleziono 14 produktów

Sortuj po:

Najpopularniejsze

7
35
 

0,5 kg

14,70 zł/1 kg

11
59
 

1 kg

14
39
 

1 kg

5
59
 
9,39 zł najniższa cena

0,5 kg

11,18 zł/1 kg

-40%
5
49
 
5,49 zł najniższa cena

0,5 kg

10,98 zł/1 kg

3
59
 
3,59 zł najniższa cena

0,5 kg

7,18 zł/1 kg

8
59
 

0,5 kg

17,18 zł/1 kg

8
59
 

0,5 kg

17,18 zł/1 kg

5
59
 
5,99 zł najniższa cena

0,5 kg

11,18 zł/1 kg

Promocja
16
39
 

0,5 kg

32,78 zł/1 kg

15
99
 

1 kg

14
69
 

1 kg

28
29
 

0,3 kg

94,30 zł/1 kg

14
69
 

1 kg

z 1

Cukier trzcinowy – doskonały zamiennik w kuchni

Mówi się, że cukier to jedna z najpopularniejszych używek XXI wieku. Powoli jednak zdajemy sobie sprawę, że klasyczny biały słodzik powstały w procesie rafinowania buraków cukrowych nie ma nam do zaoferowania nic więcej poza słodyczą. Coraz częściej sięgamy więc po zamienniki. Dobrą alternatywą dla białego cukru kryształ jest cukier trzcinowy. Szeroki asortyment produktów znajdziesz w sklepach Carrefour oraz na carrefour.pl.

Cukier trzcinowy – właściwości popularnego słodzika

Cukier trzcinowy produkowany jest na masową skalę z trzciny cukrowej, czyli tropikalnej trawy, która osiąga wysokość nawet dwóch metrów. W procesie jego produkcji nie występuje proces rafinowania, który pozbawia sacharozę cennych właściwości. Dzięki temu cukier trzcinowy nierafinowany zawiera m.in. melasę i składniki, takie jak żelazo, magnez, potas i wapń. Warto zaznaczyć, że nie są to wysokie ilości składników, ale już sama ich obecność mianuje tej cukier lepszym od klasycznego białego kryształu. Wciąż jednak żaden dietetyk nie pokusiłby się o stwierdzenie – zdrowym.

Cukier trzcinowy, a cukier brązowy – czym się różnią?

Określenie cukier brązowy bardzo często stosowane jest jako zamiennik dla cukru trzcinowego. Niesłusznie. Cukier brązowy to nic innego, jak biały rafinowany cukier, do którego produkcji została dodana melasa lub karmel, czyli składniki które zmieniły jego barwę i smak. Wciąż jednak głównym składnikiem pozostaje burak cukrowy. Przed zakupem cukru warto więc zwrócić uwagę na jego skład, żeby upewnić się, że wybieramy właściwy produkt i nie dajemy się nabrać marketingowym trikom producentów.

Nierafinowany cukier trzcinowy zawiera ciemnobrązowy, bardzo gęsty syrop o nazwie melasa, w którego składzie znajdziesz m.in. żelazo, potas czy wapń. Produkt ten jest trochę mniej kaloryczny od cukru białego i ma bardziej wyrazisty smak. Cukier trzcinowy Diamant ma zastosowanie jako dodatek do pieczywa, słodkich wypieków, drinków, kawy czy herbaty. Natomiast brązowy cukier, który zawdzięcza swój kolor karmelowi, nie ma żadnych wartości odżywczych – jego największą i właściwie jedyną zaletą jest fakt, że nadaje potrawom i napojom słodyczy.

Dla osób, które dbają o linię z pewnością dobrą wiadomością będzie fakt, że cukier trzcinowy jest mniej kaloryczny niż biały klasyk. Jeśli więc nie możemy całkowicie wykluczyć z diety cukru warto postawić właśnie na ten ciekawy w smaku zamiennik.

Cukier trzcinowy w kuchni

Diamant cukier trzcinowy, podobnie jak klasyczny biały cukier, pełni rolę słodzika. Doskonale zmieni smak popularnych napoi, takich jak kawa czy herbata. Cukier trzcinowy w kostkach można dodać do filiżanki małej czarnej i w ten sposób sprawić, że stanie się mniej gorzka. To jednak nie jedyne zastosowanie tej odmiany cukru. Jak jeszcze wykorzystać cukier trzcinowy w kuchni?

Cukier trzcinowy pozwoli całkowicie wyeliminować z diety cukier biały. Z powodzeniem można dodać go przygotowując zimowe przetwory, jak dżemy, powidła i soki. Z dodatkiem tego słodzika przygotujemy też domową lemoniadę i całe mnóstwo różnych deserów. Na jego bazie powstanie przepyszny lukier o ciekawym kolorze, którym można polać słodkości. Nie każdy wie, że brązowy cukier trzcinowy to niezbędny składnik popularnego miętowego drinka o nazwie mohito.

Kategorie, które mogą Cię zainteresować
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu