Zdrowe jedzenie
Zdrowe jedzenie w mojej szkole i na moim stole

Celem programu jest edukacja uczniów w obszarze zdrowego żywienia oraz promocja lokalnych produktów. Uczniowie, których szkoły wezmą udział w projekcie, zgłębią tajniki zdrowego żywienia, dowiedzą się, dlaczego warto wybierać lokalne i sezonowe produkty i na co zwracać uwagę, a także będą mieli okazję przekonać się jak produkowana jest żywność i jak należy dbać o jej bezpieczeństwo. W programie biorą udział 52 szkoły z Małopolski.

W ramach projektu „Zdrowe jedzenie w mojej szkole i na moim stole” uczniowie przygotują i przeprowadzą inicjatywy w szkole i w domu. Uczniowskie inicjatywy mogą dotyczyć takich obszarów, jak szkolne stołówki, drugie śniadanie, przyszkolne ogródki lub sklepiki szkolne. W realizacji działań uczniów będą wspierać lokalni animatorzy oraz Fundacja Partnerstwo dla Środowiska i pracownicy Carrefour. Najciekawsze projekty uczniowskie otrzymają dofinansowanie; nagrodzeni zostaną również najbardziej zaangażowani nauczyciele.

Wartość grantu otrzymanego od Międzynarodowej Fundacji Carrefour: 50 000 EUR.

Dowiedz się więcej o programie na stronie www.zdrowejedzenie.ekoszkola.pl