Nie wybrałeś sklepu



"Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Żywności i Wyżywienia wynika, że co roku na świecie marnuje się aż 1/3 wyprodukowanej żywności"



Jak ograniczyć marnowanie jedzenia?

Dzięki zmianie nawyków, każdy z nas może nie tylko przyczynić się do ograniczenia marnowania żywności i zasobów potrzebnych do ich wyprodukowania i transportu, lecz także zaoszczędzić pieniądze. Warto zacząć od zasady 4P.

Zasada 4P to cztery proste czynności, o których zawsze powinniśmy pamiętać:

  1. PLANUJMY: Po pierwsze sprawdzamy, jakie produkty żywnościowe mamy w domu, a także które z nich mają krótką datę przydatności do spożycia – ta wiedza jest bardzo istotna z punktu widzenia naszego jadłospisu na najbliższe dni. Następnie sporządzamy listę zakupów. Jeśli robimy zakupy w dużym sklepie, warto zaplanować posiłki na tydzień, jeśli w małym – na 2-3 dni. Dodatkową korzyścią z planowania posiłków na kilka dni naprzód jest możliwość przestrzegania zdrowej i zbilansowanej diety.

  2. PRZETWARZAJMY: Jeśli okaże się, że mimo wszystko kupiliśmy za dużo żywności o krótkiej dacie przydatności do spożycia, np. owoców lub warzyw, zanim wyrzucimy ją do śmieci, zastanówmy się, jak możemy ją przetworzyć. Wspólne robienie dżemów czy marynowanych warzyw może być doskonałą zabawą dla całej rodziny, a satysfakcja z własnoręcznie wykonanych przetworów jest ogromna. Bardzo istotne jest też prawidłowe przechowywanie produktów, dzięki któremu termin przydatności do spożycia ulega wydłużeniu.

  3. PODZIELMY SIĘ: Wspólne biesiadowanie to jeden z ulubionych sposobów spędzania czasu przez polskie rodziny. Jeśli mamy jedzenia w nadmiarze, podzielmy się nim z rodziną, przyjaciółmi i znajomymi, czy osobami potrzebującymi, np. przekazując żywność lokalnemu oddziałowi Polskiej Federacji Banków Żywności lub innym organizacjom zajmującym się pomocą osobom w potrzebie.

  4. POSEGREGUJMY: Segregując odpady, przyczyniamy się do mniejszego zanieczyszczenia naszej planety, a także oszczędzamy nieodnawialne zasoby. Dlatego warto oddzielić bioodpady od innych śmieci, które często mogą zostać ponownie wykorzystane, jak np. papier, czy niektóre plastiki. Jeśli mamy taką możliwość, warto pomyśleć o przydomowej kompostowni, w której moglibyśmy utylizować odpady organiczne.



„Odpowiedzialnie każdego dnia!” jest częścią realizowanego przez Carrefour Polska
programu „Anti Gaspi” - „STOP Marnotrawstwu”.

został zapisany jako Twój sklep.

Do czasu wybrania nowego sklepu lub wyczyszczenia plików cookies wszystkie gazetki, produkty, akcje oraz oferty będą prezentowane w kontekście sklepu, który wybrałeś.

Szczegóły sklepu


Zobacz w tym sklepie

Gazetka
promocyjna
Akcje
promocyjne
Nasze
Marki
Polecane
produkty

Lista zakupów
Pobierz listę Wydrukuj listę
Produkt Cena jedn. Ilość Cena
Wartość produktów 249,99
Jeśli zmienisz sklep
utracisz swoją listę zakupów!
Co chcesz zrobić?