Nie wybrałeś sklepu


Czego Jaś się nie nauczy… czyli jak nauczyć dzieci przeciwdziałania marnowaniu żywności

Według raportu Komisji Europejskiej opublikowanego w październiku 2010 r., marnuje się blisko 9 mln ton żywności, z czego 2 mln marnowane jest w naszych domach. Aby zmniejszyć marnowanie żywności w gospodarstwach domowych, należy zwrócić uwagę na aspekt marnowania żywności przez nasze dzieci, bądź też przez nieumiejętne przygotowywanie posiłków dla dzieci. Konsekwencją są niedojedzone porcje, które trafiają na śmietnik. Jeśli sytuacja się powtarza, nasze dziecko może być niedożywione, a my ulegamy frustracji.

Co zrobić, żeby nie marnować żywności przygotowanej dla dzieci:

  1. Dziecko powinno poczuć się głodne: mały człowiek powinien otrzymywać 4-5 posiłków w ciągu dnia. Przerwy między posiłkami powinny wynosić 3-4 godziny, a ostatni posiłek powinien być zjedzony nie później niż 2 godziny przed snem.

  2. Wielkość porcji musi być dostosowana do wieku dziecka: dieta powinna dostarczać wystarczającej ilości energii i wszystkich niezbędnych składników zgodnie z wiekiem, płcią i aktywnością fizyczną. Dlatego nie przekarmiajmy dzieci i nie zmuszajmy ich do jedzenia „na siłę”.

  3. Potrawy dla dzieci powinny być urozmaicone: dzieci powinny spożywać w ciągu dnia wszystkie produkty, wchodzące w skład podstawowych grup żywności - produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i produkty mleczne oraz mięso, drób, ryby, wędliny, jaja i nasiona roślin strączkowych, orzechy oraz tłuszcze.

  4. Posiłki powinny mieć estetyczny wygląd, smak i zapach: dzięki zmysłom odbieramy to, co wokół nas się dzieję. To właśnie zmysły smaku, wzroku, węchu wpływają na konkretne odczucia sensoryczne. Kolorowe i zabawne potrawy zachęca dzieci do jedzenia.

  5. Ograniczona ilość słodyczy przed jedzeniem: przekąski spożywane na krótko przed głównymi posiłkami mogą powodować utratę apetytu. Warto zaproponować dziecku owoce, warzywa, desery owocowe, napoje mleczne zamiast słodyczy, chipsów, słonych przekąsek. Do przekonania dziecka do zjedzenia prozdrowotnej przekąski może posłużyć dodawanie do tych produktów nazw ulubionych bohaterów z bajki czy z filmu.

  6. Wspólne przygotowywanie posiłków: pozwólmy uczestniczyć dziecku w przygotowywaniu posiłków: Dziecko będzie czerpało radość z własnoręcznie przygotowywanych dań i nauczy się szacunku do żywności.


„Odpowiedzialnie każdego dnia!” jest częścią realizowanego przez Carrefour Polska
programu „Anti Gaspi” - „STOP Marnotrawstwu”.

został zapisany jako Twój sklep.

Do czasu wybrania nowego sklepu lub wyczyszczenia plików cookies wszystkie gazetki, produkty, akcje oraz oferty będą prezentowane w kontekście sklepu, który wybrałeś.

Szczegóły sklepu


Zobacz w tym sklepie

Gazetka
promocyjna
Akcje
promocyjne
Nasze
Marki
Polecane
produkty

Lista zakupów
Pobierz listę Wydrukuj listę
Produkt Cena jedn. Ilość Cena
Wartość produktów 249,99
Jeśli zmienisz sklep
utracisz swoją listę zakupów!
Co chcesz zrobić?