Nie wybrałeś sklepu



"Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Żywności i Wyżywienia wynika, że co roku na świecie marnuje się aż 1/3 wyprodukowanej żywności"


Ale Jaja

Jaja kurze to bogactwo pełnowartościowego białka, składników mineralnych, źródło luteiny wpływającej na wzrok i ksantofilu zapobiegającego gromadzeniu się złogów na ścianach tętnic, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz zwanej „pogromcą tłuszczu” lecytyny, która rozbija spożywane tłuszcze oraz cholesterol na małe cząsteczki, zapobiegając przyczepianiu się ich do ścianek naczyń krwionośnych. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dopuszcza jedzenie do 10 jajek tygodniowo łącznie z tymi użytymi do kotletów czy ciast.

Pomimo tylu zalet, Polacy spożywają coraz mniej jaj. Co więcej, według badań MillwardBrown SMG/KRC, jaja należą do produktów najczęściej wyrzucanych przez Polaków.

Dlaczego tak się dzieje? Po pierwsze, wielu z nas swoje zdanie na temat jaj opiera się na nie do końca prawdziwej informacji, wedle której jaja podwyższają poziom cholesterolu we krwi. Po drugie, nie umiemy jaj kupować, bo nie wiemy na co zwracać uwagę, by kupić dobrej jakości świeże jaja.

Jak kupować jajka?

A więc jak kupować dobre jaja? Oto jest pytanie! Poniżej znajdziesz kilka wskazówek:

  • Zwracaj uwagę na datę przydatności do spożycia. Jeżeli data przewiduje okres około 14 dniowy, oznacza to, że jaja są świeże;

  • Zanim włożysz jaja do koszyka dokładnie je obejrzyj. Świeże jaja mają raczej matową chropowatą skorupkę. Gładka i błyszcząca skórka może świadczyć o braku świeżości;

  • Sprawdzaj kodowy nadruk na jajkach. Każde jajko dopuszczone do obrotu musi taki kod posiadać. Jeżeli go nie ma, to nie należy takich jaj kupować. Kod przyznawany jest tylko tym jajom, które pochodzą z zakładów kontrolowanych. Jaja oznaczane są zgodnie z następującym schematem: X-PL-YYYYYY, gdzie:

    - X to sposób chowu kur,

    - PL to kraj pochodzenia jaj,

    - YYYYYY to numer identyfikacyjny producenta

  • Oznaczenie sposobu chowu sprawdzamy nie na opakowaniu, ale na jaju:

    0 - oznacza to, że jaja pochodzą z fermy ekologicznej;

    1 - jaja chowu na wolnym wybiegu;

    2 - jaja z chowu ściółkowego;

    3 - jaja z chowu klatkowego.

  • Po zakupie przechowuj jaja w lodówce na specjalnej półce do przechowywania, zwężonym końcem ku dołowi. Jaja zachowują trwałość przez około 14 dni, w temperaturze 7 -13 °C.



„Odpowiedzialnie każdego dnia!” jest częścią realizowanego przez Carrefour Polska
programu „Anti Gaspi” - „STOP Marnotrawstwu”.

został zapisany jako Twój sklep.

Do czasu wybrania nowego sklepu lub wyczyszczenia plików cookies wszystkie gazetki, produkty, akcje oraz oferty będą prezentowane w kontekście sklepu, który wybrałeś.

Szczegóły sklepu


Zobacz w tym sklepie

Gazetka
promocyjna
Akcje
promocyjne
Nasze
Marki
Polecane
produkty

Lista zakupów
Pobierz listę Wydrukuj listę
Produkt Cena jedn. Ilość Cena
Wartość produktów 249,99
Jeśli zmienisz sklep
utracisz swoją listę zakupów!
Co chcesz zrobić?