Nie wybrałeś sklepu

Żywność

Dokument bez tytułu

Chroń z nami morza i oceany! Odpowiedzialny połów z Carrefour

Wybierając ryby i owoce morza z niebieskim znakiem MSC wybierasz ryby złowione w sposób odpowiedzialny, z poszanowaniem dla środowiska. Taki, dzięki któremu możesz prześledzić pochodzenie ryby aż do zrównoważonych połowów. Produkty posiadające znak MSC pochodzą ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk.

czytaj więcej >>

Marnowanie jedzenia – czy to jest problem?

Wydawać by się mogło, że w dzisiejszych czasach, kiedy w każdym momencie możemy wejść do sklepu i kupić to, na co mamy ochotę, marnowanie żywności nie jest żadnym problemem. Tymczasem jest zupełnie inaczej.


czytaj więcej >>


Dlaczego marnujemy jedzenie?

W Polsce co trzecia osoba marnuje jedzenie. Dlaczego dzieje się tak, że produkty, które kupiliśmy i mieliśmy spożyć, ostatecznie znajdują miejsce w koszu?


czytaj więcej >>


Jak ograniczyć marnowanie jedzenia?

Dzięki zmianie nawyków, każdy z nas może nie tylko przyczynić się do ograniczenia marnowania żywności i zasobów potrzebnych do ich wyprodukowania i transportu, lecz także zaoszczędzić pieniądze. Warto zacząć od zasady 4P.



czytaj więcej >>


Czy marnowanie żywności dotyczy twojej rodziny?

Każdej rodzinie zdarza się od czasu do czasu wyrzucać niedojedzone resztki jedzenia. Chociaż raz w życiu każdy z nas zakupił tak dużą ilość żywności, że zdążyła ona zepsuć się lub przeterminować zanim została skonsumowana.


czytaj więcej >>


Doceniajmy żywność – innym jej brakuje!

Statystki mówią, że co 15 osoba w Polsce żyje w skrajnym ubóstwie. Ograniczone środki finansowe sprawiają, że dostęp do zdrowej i pełnowartościowej żywności jest dla nich problemem. Podstawowe produkty spożywcze, takie jak pieczywo, owoce, warzywa, wędliny, to produkty luksusowe i trudno dostępne dla tej grupy społecznej.

czytaj więcej >>


Wyrzucając żywność – wyrzucamy pieniądze!

Czy ktoś z nas, świadomie, wyrzuciłby 50 zł do śmietnika? Prawdopodobnie nie… A jednak, wyrzucając żywność marnujemy ciężko zarobione pieniądze.
Dzięki zmianie nawyków, każdy z nas może nie tylko przyczynić się do ograniczenia marnowania żywności i zasobów potrzebnych do ich wyprodukowania i transportu, ale również poczynić znaczne oszczędności.

czytaj więcej >>

Świat bez wody – czyli o marnowaniu zasobów naturalnych przy wytwarzaniu żywności

Czy wiesz, że aby wyprodukować, przetworzyć i dostarczyć na półki sklepowe jakikolwiek produkt, trzeba zużyć wodę, energię oraz surowce? Wyrzucając jedzenie, marnujemy więc nie tylko żywność, ale również zasoby wykorzystane do jej wyprodukowania.

czytaj więcej >>


Jak nie marnować jedzenia i dbać o środowisko

Marnowanie żywności występuje na każdym etapie jej wytwarzania – od uprawy surowców i produkcji, aż po konsumpcję. Marnując żywność, współuczestniczymy w degradacji środowiska, czyli marnujemy wodę, energię i surowce i wywieramy negatywny wpływ na środowisko.

czytaj więcej >>


Wilk syty i owca cała – czyli ile kupować, aby się najeść i nie zmarnować? 

Głównym powodem, dla którego wyrzucamy jedzenie, jest to, że kupujemy i przygotowujemy go zbyt dużo. Dlatego tak ważne jest planowanie zakupów. Ta wiedza jest bardzo istotna z punktu widzenia naszego menu na najbliższe dni.


czytaj więcej >>


W opakowaniu czy w folii – czyli jak prawidłowo przechowywać żywność

Prawidłowe przechowywanie żywności pozwala na możliwie najlepsze wykorzystanie żywności poprzez przedłużenie jej trwałości. Do produktów najczęściej wyrzucanych przez Polaków należą pieczywo, owoce warzywa i wędliny, dlatego warto wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać te produkty, żeby jak najdłużej zachowały świeżość i przydatność do spożycia.

czytaj więcej >>

Jak zagospodarować przestrzeń w lodówce

Od rozmieszczenia produktów spożywczych w lodówce zależy, jak długo żywność zachowa świeżość. Temperatura wewnątrz lodówki nie jest taka sama w każdym miejscu – najzimniej jest na dole, nad pojemnikami na owoce i warzywa, gdzie temperatura wynosi około 2oC, zaś najwyższa temperatura jest na górnej półce i jest to około 8oC.

czytaj więcej >>


Domowe sposoby na przedłużanie życia żywności

Jeśli kupiliśmy za dużo żywności, możemy skorzystać z jednej z kilku najpopularniejszych metod jej przetwarzania. Przetwory to dobry sposób, który pozwoli nam poradzić sobie nie tylko ze zbyt dużą ilością żywności, ale również pozwoli nam dłużej cieszyć się niektórymi sezonowymi owocami czy warzywami.

czytaj więcej >>


Marnowanie żywności – odpowiedzialność zbiorowa

W Polsce marnuje się łącznie 9 mln ton żywności rocznie. Przyczyny marnowania są różne i nie da się w pełni wyeliminować tego zjawiska. Istotne jest jednak, aby każdy, kto marnuje miał świadomość, że to robi i wiedział, jakie kroki może podjąć by marnować mniej.


czytaj więcej >>


Jak kupować dobre pieczywo?

Chleb jest pokarmem ludzkości od czasów średniowiecza. Stanowi podstawę żywienia ludzi ze względu na wysoką wartość odżywczą. Bez niego, niemożliwe byłoby realizowanie zaleceń dietetycznych. Tymczasem z raportu Millward Brown dla Federacji Polskich Banków Żywności z 2012 roku wynika, że chleb jest najczęściej wyrzucanym przez Polaków produktem

czytaj więcej >>

Kupujemy mięso i wędliny

W żywieniu człowieka mięso i jego przetwory są podstawowym źródłem białka o wysokiej wartości odżywczej. Mięso jest też źródłem dobrze przyswajalnego żelaza, miedzi i cynku, a także witamin z grupy B, szczególnie B1, B12 i PP.

czytaj więcej >>


Jedzenie zdrowe jak ryba!

Prawie każdy z nas wie, że jedzenie ryb dobrze wpływa na nasz organizm – ryby są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, witaminy D3, łatwo przyswajalnego białka oraz makro i mikroelementów, takich jak fosfor, selen, jod i fluor.

czytaj więcej >>


Ale jaja!

Jaja kurze to bogactwo pełnowartościowego białka, składników mineralnych, źródło luteiny wpływającej na wzrok i ksantofilu zapobiegającego gromadzeniu się złogów na ścianach tętnic, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz zwanej „pogromcą tłuszczu” lecytyny, która rozbija spożywane tłuszcze oraz cholesterol na małe cząsteczki, zapobiegając przyczepianiu się ich do ścianek naczyń krwionośnych.

czytaj więcej >>

Owocowy zawrót głowy

Owoce są źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych istotnych dla zdrowia każdego z nas. Znajdziesz w nich aktywne związki fitochemiczne oraz antyoksydanty, które chronią masz organizm przed starzeniem, chorobami serca, nadciśnieniem, czy nowotworami.

czytaj więcej >


Warzywa dobre na wszystko

Warzywa… można je jeść bez ograniczeń, ponieważ nie tuczą. Ich wielka różnorodność zapewnia bogactwo witamin, składników mineralnych, naturalnych przeciwutleniaczy oraz błonnika.

czytaj więcej >>



Jak po maśle

Do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu niezbędne jest dostarczanie tłuszczów jadalnych. Dlaczego? Ponieważ są materiałem budulcowym naszych tkanek, są niezbędne do przyswojenia przez organizm witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a przy ich pomocy dostarczane są niezbędne dla organizmu składniki odżywcze.

czytaj więcej >>


Kupuj mleko i przetwory mleczne

Mleko i produkty mleczne są istotnymi elementami diety, ponieważ są bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, białka oraz witamin A, D, E, K, B2. A jednak aż 7% procent mleka i przetworów mlecznych jest marnowane na poziomie gospodarstwa domowego.

czytaj więcej >


Nie marnujemy jedzenia w pracy

W pracy spędzamy co najmniej 8 godzin dziennie. Bardzo ważne jest, aby w ciągu dnia dostarczyć naszemu organizmowi posiłek, który zapewni nam zachowanie koncentracji oraz doda energii.

czytaj więcej >>



Czego Jaś się nie nauczy… czyli jak nauczyć dzieci przeciwdziałania marnowaniu żywności

Według raportu Komisji Europejskiej opublikowanego w październiku 2010 r., marnuje się blisko 9 mln ton żywności, z czego 2 mln marnowane jest w naszych domach.

czytaj więcej >>



Marnowanie żywności w procesie produkcji

Każdy produkt, który trafia do naszego kosza zakupowego a następnie na nasz stół przechodzi długą drogę. Wymaga to zużycia wody, energii i oczywiście surowca. Przeanalizujmy tą drogę na przykładzie mleka.

czytaj więcej >>



Dobro wraca, czyli co to jest redystrybucja żywności

Jak podaje Światowy Program Żywnościowy, żywność jest surowcem produkowanym w takich ilościach, że powinno go wystarczyć na potrzeby ludności na całym świecie.

czytaj więcej >>




Poświąteczny recykling żywności

Boże Narodzenie to najbardziej magiczne święta, pełne radości i rodzinnego nastroju. Święta, na które wszyscy czekamy, i do których długo się przygotowujemy. Pieczemy świąteczne ciasta i ciasteczka, przygotowujemy bigos, ryby pod różną postacią, susz na kompot, kutię i wiele innych potraw.

czytaj więcej >>



„Odpowiedzialnie każdego dnia!” jest częścią realizowanego przez Carrefour Polska
programu „Anti Gaspi” - „STOP Marnotrawstwu”.

został zapisany jako Twój sklep.

Do czasu wybrania nowego sklepu lub wyczyszczenia plików cookies wszystkie gazetki, produkty, akcje oraz oferty będą prezentowane w kontekście sklepu, który wybrałeś.

Szczegóły sklepu


Zobacz w tym sklepie

Gazetka
promocyjna
Akcje
promocyjne
Nasze
Marki
Polecane
produkty

Lista zakupów
Pobierz listę Wydrukuj listę
Produkt Cena jedn. Ilość Cena
Wartość produktów 249,99
Jeśli zmienisz sklep
utracisz swoją listę zakupów!
Co chcesz zrobić?