Szlachetna forma

Miłośnicy nalewek twierdzą, że nalewki stanowią najwyższą formę ewolucji alkoholu. Choć proces produkcji nalewek dostępnych w sklepach jest inny, niż domowych nalewek, i one kryją w sobie bogactwo i niuanse smaków.

Przepisy owiane tajemnicą

Jeszcze nie tak dawno każdy zamożniejszy polski dom - mieszczański, szlachecki czy magnacki, posiadał swoje pilnie strzeżone przepisy na najlepsza wiśniówkę, tarninówkę, dereniówkę, jarzębiak i inne nalewki. Receptury przekazywano z pokolenia na pokolenie jak najbardziej wartościowe skarby, często dopiero w testamencie!

Najlepsze nalewki powstawały przez odpowiednie mieszanie podstawowych gatunków nalewek, podobnie jak tworzy się koniaki czy whisky. Przepisy, według których przygotowywano te arcydzieła smaku, znane były tylko wtajemniczonym.

Czym jest nalewka?

Nalewka to w zasadzie nic innego jak wyciąg alkoholowy z owoców, korzeni, kwiatów, orzechów lub ziół (jak w przypadku nalewek leczniczych). Nalewki robiono także na miodzie lub plastrach miodu, zwano je wtedy miodami litewskimi. Średnio nalewki mają 40-45 % alkoholu, choć mogą się wahać od 30% do 75%.

Sposób podawania

Nalewki podaje się w małych kieliszkach (50 ml). Niewielka ilość trunku pozwala skupić się na tym, co w nalewkach najistotniejsze, czyli bogactwie doznań smakowych.

Nalewki, podobnie jak wina, można podzielić na

  • Słodkie
  • Półwytrawne
  • Wytrawne

Podobnie jak wina, nalewki z powodzeniem można dobierać do serwowanych potraw.

I tak na przykład:

  • Piołunówkę można podać jako aperitiff
  • Morelówka pasuje do drobiu
  • Wiśniówka lub tarniówka wyśmienicie komponuje się z dziczyzną
  • Słodkie i półsłodkie nalewki serwuje się do deseru lub do kawy.

Walory zdrowotne
Nalewki ziołowe są stosowane powszechnie w medycynie ludowej i naturalnej i przypisuje im się korzystne działanie w wielu dolegliwościach. Dla przykładu: 

  • malinówkę lub jałowcówkę zaleca się w przeziębieniach, zaś nalewkę
  • miętową lub anyżówkę podaje się w zaburzeniach przewodu pokarmowego
  • czosnkową zaleca się w chorobach układu krążenia i osłabieniu odporności
  • z dzikiego bzu stosuje się przy gorączce
  • z jemioły podaje się w lekkim nadciśnieniu

Warto pamiętać, że są to zalecenia medycyny ludowej i w przypadku choroby poprosić o radę lekarza.

Nasza tradycja

Nasza polska tradycja produkcji i spożywania nalewek jest więc równie bogata jak kultura wina we Francji. Poza pełnymi smaku nalewkami nie można zapomnieć o naszym olbrzymim doświadczeniu w produkcji gatunkowych i czystych wódek.

Wódki

Czym jest wódka?

Czysta wódka jest bezbarwnym roztworem wodnym spirytusu o neutralnym smaku. Tradycyjnie produkowana jest z różnych zbóż lub ziemniaków. Najlepsze wódki robi się ze zboża (przede wszystkim z jęczmienia, pszenicy oraz żyta).

Te dotychczas jasne reguły mogą się zmienić za sprawą wytycznych Komisji Europejskiej, która dopuszcza możliwość produkcji wódki także z innych surowców, na przykład kukurydzy lub winogron.

Rodzaje wódek

Poza czystymi wódkami jest też wiele rodzajów wódek gatunkowych, otrzymywanych ze zwykłego spirytusu rektyfikowanego i wody, aromatyzowanych trawą żubrówką, pieprzem, tarniną lub wyciągami ziołowymi.

Powrót