Składniki:
podwójna pierś z kurczaka: 1
ananas z puszki: 4 plastry
ser żółty: 4 plastry
jajko: 1
bułka tarta
pieprz
przyprawa warzywna
oliwa
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ananas z puszki odsączyć na sicie. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć. Każdą pierś przekroić, tworząc dwa kotlety. Delikatnie je rozbić za pomocą drewnianego tłuczka. Aby ułatwić sobie tę czynność i nie zniszczyć kotletów można wcześniej owinąć je w folię spożywczą lub włożyć do bezbarwnej jednorazówki. Po rozbiciu oprószyć z każdej strony przyprawą warzywną i pieprzem. Jajko rozbełtać, bułkę tartą wysypać na talerz. Na patelni rozgrzać 5 łyżek oliwy. Kotlety panierować w bułce tartej i jajku, smażyć, aż osiągną złocisty kolor. Po usmażeniu kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na każdej porcji położyć plaster ananasa, plaster sera i zapiekać w piekarniku do momentu roztopienia się sera. Jeśli nie posiadamy piekarnika, to plaster ananasa i sera można nałożyć pod koniec smażenia drugiej strony kotleta, zmniejszyć ogień pod patelnią i przykryć ją pokrywką.
Wszystkie przepisy