Składniki:
czarne jagody: 20 dag
agrest: 2 dag
śmietanka 30%: 1 szklanka
cukier puder: 3 łyżki
mięta do dekoracji
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Agrest, najlepiej słodki i miękki, umyć, osączyć na sicie i obrać ze szypułek. Szklankę wody zagotować z cukrem. Wsypać oczyszczony agrest i gotować przez 5 minut. Następnie kompot ostudzić. Owoce można z kompotu odcedzić, pozostawiając sam wywar, jednak koktajl z dodatkiem owoców jest bardzo smaczny. Jagody przebrać, usuwając brzydkie owoce, umyć i osączyć na sicie. Delikatnie potrząsać sitem, aby pozbyć się nadmiaru wody z jagodowych kuleczek, a następnie dodać do agrestowego kompotu. Owoce zmiksować lub rozetrzeć za pomocą blendera, a następnie powoli wlewać śmietankę, miksując do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować listkami świeżej mięty. Osoby dbające o linię mogą zastąpić śmietankę kefirem, jogurtem naturalnym, a nawet mlekiem, choć w przypadku tego ostatniego konsystencja będzie bardziej płynna niż w oryginale. Koktajle owocowe warto robić w czasie trwania sezonu na świeże owoce.
Wszystkie przepisy