Składniki:
20 dag margaryny
40dag (1 1/2 szklanki) mąki
20 dag (1 szklanka) cukru pudru
6 jaj
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka i sok z 1/2 cytryny lub kwasek cytrynowy
50dag bakalii (mogą być suszone lub kandyzowane śliwki
morele
wiśnie)
cukier puder do posypania
tłuszcz i tarta bułka do formy.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Suszone owoce opłukać, namoczyć w przegotowanej wodzie (na godzinę przed przygotowaniem ciasta), osączyć i pokroić na drobniejsze cząstki. Tłuszcz dokładnie utrzeć. Stopniowo dodawać cukier, po 1 jaju i przesianą mąkę z proszkiem. Następnie dodać sok z cytryny lub rozpuszczony kwasek cytrynowy, startą skórkę (z dokładnie umytej cytryny) oraz bakalie otoczone w mące. Ciasto delikatnie wymieszać i wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku około 60 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Wszystkie przepisy