Składniki:
80 dkg górki lub combra baraniego 2 dkg oleju 1 ząbek czosnku sól pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: trudny
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Mięso opłukać, odrąbać kręgosłup z ościstymi wyrostkami, pokroić wzdłuż żeber na małe kotlety, licząc po 2 na osobę. Błonki i resztki mięsa na kościach żebrowych oskrobać na długości ok. 2-3 cm od końca. Kotlety lekko rozbić tłuczkiem, wyrównać brzegi i uformowac nadając im owalny kształt. Oprószyć pieprzem, natrzeć roztartym czosnkiem i solą. Posmarować olejem. Ruszt silnie rozgrzać, ułożyć na nim mięso i piec z każdej strony po 2-3 minuty, wewnątrz powinny byc różowe
Wszystkie przepisy