Składniki:
Mąka: 300 g Mak: 1 szklanka Miód: 3 łyżki smażona skórka pomarańczowa: 1 łyżka rodzynki: 2 łyżki siekane orzechy laskowe: 4 łyżki woda sól
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Z mąki, wody i soli zagnieść ciasto na kluseczki. Następnie rozwałkować i pozostawić na kilka minut na stolnicy, aby przeschło. Pokroić na kwadraty i ugotować (można użyć gotowego makaronu). Mak sparzyć wrzącą wodą i zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Wymieszać dokładnie z płynnym miodem, skórką pomarańczową, rodzynkami, orzechami laskowymi. Mak połączyć z kluskami.
Wszystkie przepisy