Składniki:
kokos: pół kilograma
cukier: 25 dag
białka: 8
mąka pszenna: 2 łyżki
rodzynki: 20 dag
wafle tortowe suche (andruty)
szczypta soli
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Z wafli tortowych wyciąć kółeczka za pomocą kieliszka. Jajka wyjąć z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Oddzielić dokładnie żółtka od białek. Białka ubić, dodając szczyptę soli, a następnie wsypując cukier. Ubijać aż piana będzie gęsta, lśniąca i sztywna. Aby sprawdzić, czy białka są dobrze ubite, wystarczy obrócić miskę do góry nogami. Jeśli piana się nie wylewa, to jest dobra. Do ubitej piany wmieszać powoli kokos, dodając na koniec dwie łyżki mąki pszennej. Wsypać rodzynki i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki, aby rodzynki rozłożyły się po całym cieście. Na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć kółeczka z wafli tortowych i na każde kółeczko nałożyć łyżkę masy kokosowej. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec, aż góra ciasteczek się zarumieni. Wyjąć z piekarnika i delikatnie zdjąć z blachy (np. do pudełka). Kokoski z rodzynkami są dłużej świeże niż zwykłe kokoski, a o wiele smaczniejsze.
Wszystkie przepisy