Składniki:
makaron kokardki: 40 dag
filet z indyka: 50 dag
ząbek czosnku
oliwa: 2 łyżki
suszone pomidory w oliwie: 5 szt.
serek topiony: 10 dag
śmietana kremówka: 100 ml
bazylia
pieprz
sól
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Makaron kokardki ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i zahartować zimną wodą. Mięso z piersi indyka umyć, osuszyć za pomocą papierowego ręcznika i pokroić na małą kostkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy i usmażyć filet z indyka. Do podsmażonego mięsa włożyć suszone pomidory w oliwie, przesmażyć i dodać serek topiony, pokrojony w małe kawałki. Smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając, aż serek rozpuści się całkowicie. W razie potrzeby podlać jedną lub dwoma łyżkami wody. Następnie do mięsa wlać śmietanę kremówkę i gotować na małym ogniu. Czosnek obrać ze skórki i pokroić drobno lub przecisnąć przez praskę. Dodać do sosu. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną świeżą lub suszoną bazylię. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron wsypać do sosu i podgrzać, mieszając. W wersji bardziej eleganckiej można także wlać sos na porcje makaronu, ułożone na podgrzanych talerzach i udekorować listkami świeżej bazylii i pomidorkami koktajlowymi.
Wszystkie przepisy