Składniki:
11 jajek
bułka tarta
3 łyżki zieleniny (szczypiorku/zielonej cebulki/pietruszki)
łyżka octu
sól
pieprz
olej
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Wegetariańskie
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Dziesięć jajek ugotować na twardo w wodzie z łyżką octu. Po ugotowaniu zalać zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia. Jaja obrać dokładnie ze skorupek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Można je także pokroić w kosteczkę, jeśli tak wolimy. Szczypiorek, pietruszkę lub zieloną cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobniutko. Do startych jajek dodać rozbite jajko surowe, cztery łyżki bułki tartej oraz pokrojoną zieleninę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Z masy jajecznej formować okrągłe kuleczki, spłaszczyć je i obtoczyć w reszcie bułki tartej. Układać na rozgrzany olej i smażyć z obu stron do uzyskania złotego koloru. Należy uważać na olej, gdyż w kontakcie z kotletami jajecznymi mocno się pieni i czasami nie widać jego ubywania. Osoby, które nie lubią zieleniny, mogą ją zastąpić podsmażonymi pieczarkami lub papryką.
Wszystkie przepisy