Składniki:
50 dag filetów śledziowych
l łyżka grubo zmielonego pieprzu
winne jabłko (szara lub złota reneta)
l cebula
2 łyżki soku z cytryny
l duży twardy kwaszony ogórek
3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
l 2 ugotowane buraki
l 2 jaja ugotowane na twardo. Sos: 3 łyżki gęstej śmietany
l 2 łyżki gęstego majonezu
sok z cytryny
l zielony pieprz
l sól
l cukier
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: -
Trudności: -
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Filety umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć grubo zmielonym pieprzem i odstawić na godzinę. Ziemniaki i warzywa obrać, pokroić w słupki, a cebulę i jabłko - w kostkę, skropić je sokiem z cytryny. Białka jaj pokroić w grubą kostkę, żółtka drobno posiekać. Śmietanę starannie wymieszać z majonezem, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem. Składniki sałatki ułożyć warstwami w salaterce, polać sosem, delikatnie wymieszać, posypać posiekanymi żółtkami i zielonym pieprzem, przykryć folią, po czym wstawić na 1-2 godz. do lodówki. 100 g - 110 kcal.
Wszystkie przepisy