Składniki:
0,5 kg drobnych truskawek
1 cytryna
0,5 kg białego żelującego cukru
5 baldachów kwiatu czarnego bzu
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Wycisnąć sok z cytryny. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Odważyć dopiero teraz dokładnie 0,5 kg owoców. Połowę truskawek rozgnieść widelcem na miazgę i wymieszać je z pozostałymi, oraz cukrem i sokiem z cytryny. Masę przełożyć do garnka o grubym dnie. Kwiaty czarnego bzu oskubać z baldachów, zawinąć w kawałek gazy i dokładnie związać. Włożyć do masy truskawkowej, postawić garnek ma małym ogniu i stale mieszając, masę owocową doprowadzić do wrzenia. Od czasu zagotowania ,gotować jeszcze konfiturę dokładnie 5 minut. Następnie zdjąć garnek z ognia, wyjąć gazę z kwiatami bzu, przelać konfiturę do wyparzonych i suchych słoików. Słoiki zakręcać od razu
Wszystkie przepisy