Składniki:
500g ugotowanych ziemniaków
2 duże jaja (lub 3 małe)
40dag pieczarek
0,5 kostki masła lub margaryny
ok. 3 szklanki przesianej mąki
pokrojona natka pietruszki lub koper
sos grzybowy w proszku
1 dużą cebulę
przyprawy do smaku (pieprz
vegeta lub ziarenka smaku)
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Ugotowane ziemniaki(jeszcze ciepłe) zmielic bardzo dokładnie. Dodać pietruszki (ze dwie łyżki)i przypraw, wedle uznania. Wbić jaja,wymieszać. Wsypac przynajmniej 1,5szkl mąki. Jeżeli ciasto będzie zbyt miękkie dodać ponad 8 porcji wedle uznania.(ciasto powinno być takiej twardości jak na pierogi).Częściami nakładać na deskę gdzie opruszyć ze wszystkich stron mąką i kroić w paski,a następnie na części- w kwadraty lub romby. Wrzucać porcjami do wrzącej wody i gotować aż wypłyną. Ugotowane wrzucić na patelnię z posiekaną połową cebuli i rozgrzanym masłem. Smażyć wszystko na złoty kolor bądż do pojawienia się brązowej skorupki na kopytkach. Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w cieńkie plasterki.Drobno posiekaną cebulę smażyć na 1/4 kostki masła, przyprawić odrobiną np. Vegety dorzucić pieczarki i dusic pod nakryciem przynajmniej 10 minut. Zawartość patelni dorzucić do gotującego się sosu grzybowego i dusić 3 minuty.
Wszystkie przepisy