Składniki:
spód biszkoptowy
1 galaretka cytrynowa
1 śnieżka
1 szklanka mleka
200 g wiórków kokosowych
1/2 białej tabliczki czekolady
3 łyżki margaryny
2 łyżki cukru
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Spód biszkoptowy wkładamy do tortownicy lub innej formy najlepiej okrągłej. Możemy też sami upiec cienki biszkopt. 1 szklankę wody zagotować i rozpuścić w niej czekoladę. Wsypujemy do tego galaretkę cytrynową i 150 g wiórków kokosowych. Całość ostudzić. Gdy galaretka będzie zimna ubijamy śnieżkę z mlekiem wg przepisu i dodajemy do zimnej galaretki. Wymieszać i pokryć równo biszkopt. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy posypkę. Na patelni rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Lekko zrumieniamy. Czekamy aż ostygną i posypujemy masę kokosową. Możemy podawać z bitą śmietaną i sosem czekoladowym lub po prostu jako sam deser na zimno.
Wszystkie przepisy