Składniki:
mąka przenna: 40 dag
mąka ziemniaczana: 10 dag
amoniak: 2 płaskie łyżeczki
ocet: 1 duża lyżka
cukier: 40 dag
margaryna zwykła:250 g
wiórki kokosowe: 20 dag
żółtka ugotowane: 2
olej:pół szklanki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Olej podgrzać, dodać wiórki , mieszając na wolnym ogniu , aż wiórki wchłoną olej. Odstawić do wystygnięcia. Gdy już wiórki będdą chłodne, mieszamy obie mąki, dodajemy amoniak i roztarte żółtka z cukrem i ocet. Margarynę ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Dodajemy wiórki. Wszystko zagniatamy i odstawiamy do lodówki lub zamrażalnika na 20 - 30 min. Natępnie formujemy duże placki , obsypujemy cukrem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy aż się zrumieni. Wyjmujemy z piekarnika i kroimy na prostokąty lub romby, jeszcze gdy ciasto jest gorące. Można polac polewą czekoladową. Smacznego.
Wszystkie przepisy