Składniki:
2 banany
250 g truskawek
cukier waniliowy
dwie gałki lodów śmietankowych
bita śmietana
cukierki kolorowe
słodkie rurki do dekoracji
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Banany obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i zmiksować blenderem, dodać pół opakowania cukru waniliowego i gałkę lodów śmietankowych, wymieszać. Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować blenderem, dodać drugą połowę cukru waniliowego i gałkę lodów śmietankowych, wymieszać. Przyszykować pucharek, przekładać przemiennie, raz masę bananową, raz truskawkową. Powinny tworzyć się kolorowe pasy, tak jak na zdjęciu. Grubość pasów zależy od upodobania. Masę owocową należy przekładać delikatnie, żeby nie zmieszały się ze sobą dwa smaki. Na koniec przyprawić bitą śmietaną, ewentualnie gałką lodów waniliowych, posypać kolorowymi cukierkami, udekorować rurkami. Wstawić na 15 min do lodówki.
Wszystkie przepisy