Składniki:
ok. 1 kg ziemniaków
2 łyżki masła
odrobina mleka
mąka
jajko
cukier
brzoskwinie
bułka tarta
cynamon
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje:
Czas: -
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Ziemniaki gotujemy. Odcedzamy i dokładnie ugniatamy z masłem i mlekiem na gładkie puree. Gdy wystygnie, dodajemy mąkę i wyrabiamy gęste ciasto. Z ciasta robimy rulon, odrywamy po kawałku. Do połówek brzoskwiń wsypujemy po pół łyżeczki cukru, owoce dokładnie oblepiamy kawałkiem ciasta. Knedle gotujemy. Po wypłynięciu wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy gorące, polane masłem z podsmażoną bułką tartą i posypane cukrem i cynamonem.
Wszystkie przepisy