Składniki:
Główka sałaty
100g kiełków fasoli Mung
150g gotowanej szynki
2 łyżki oleju
100ml slodko-pikantnego sosu chili
6 łyżek szczypiorku
200g marchwi
100g cebuli
ząbek czosnku
papryczka chilli
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Marchew i cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę lub drobno posiekać. Kiełki opłukać i osączyć. Szynkę pokroić w małą kostkę. Marchew, cebulę, czosnek i kiełki poddusić na gorącym oleju. Wymieszać z szynką, 4 łyżkami szczypiorku i 4 łyżkami sosu chilli. Posolić. Sałatę oczyścić, podzielić na liście, umyć osączyć. Papryczkę chilli pokroić wzdłuż, wyjąć pestki, miąższ posiekać w drobną kostkę. Z liści sałaty uformować koszyczki, włożyć do nich nadzienie. Posypać pozostałym szczypiorkiem i papryczką chilli. Podawać z dodatkiem świeżego pieczywa polane resztą sosu chilli.
Wszystkie przepisy