Składniki:
Śliwki suszone 200 gramów
morele suszone 100 gramów
jabłka suszone 100 gramów
figi suszone 100 gramów
gruszki suszone 50 gramów
cytryna 1 sztuka
kora cynamonu 0,5 sztuki
goździki 5 sztuk
miód gryczany według uznania
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 7 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Owoce suszone opłukać, zalać przegotowaną wodą i odstawić na 3,5 godziny. Do napęczniałych owoców dodać cienko obraną skórkę z cytryny, kawałek kory cynamonu oraz goździki. Kompot gotować na małym ogniu ok. 20 minut, uważając aby owoce się nie rozpadły. Przestudzić i doprawić do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny i miodem. Dobrze schłodzić, apotem wlać do szklanej salaterki.
Wszystkie przepisy