Składniki:
Makaron wstążki 250 gramów
mak 1 szklanka
śmietanka słodka 1 szklanka
cukier 0,5 szklanki
miód płynny 5 łyżek stołowych
laska wanilii 0,5 sztuki
rodzynki 50 gramów
figi 50 gramów
morele 50 gramów
migdały obrane 50 gramów
orzechy 50 gramów
rum 50 mililitrów
pomarańcza 1 sztuk
skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżka stołowa
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Rodzynki namoczyć w rumie. Mak opłukać zimną wodą i osączyć. Zalać wodą tak, aby był tylko przykryty i gotować 20 minut do miękkości, na małym ogniu. Odcedzić i dwukrotnie zemleć w maszynce o drobnym sitku. Mak utrzeć ze śmietanką, cukrem, miodem, sokiem z pomarańczy i wanilią startą na drobnej tarce. Umyte, osaczone figi i morele przekroić na pół. Migdały i orzechy pokroić i dodać do masy makowej razem z osączonymi rodzynkami oraz kandyzowaną skórką pomarańczową. Dobrze wymieszać. Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, osaczyć, wymieszać z masą makową, ułożyć na talerzu i podawać na gorąco lub na zimno.
Wszystkie przepisy