Składniki:
Mąka 1 szklanka
margaryna 0.5 kostki
cukier 100 gramów
cukier waniliowy 10 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżka deserowa
jajko 2 sztuki
olejek rumowy według uznania
mleko 4 łyżek stołowych
rodzynki 100 gramów
morela suszona 50 gramów
orzechy włoskie 100 gramów
sól według uznania
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Mikserem wymieszać jajka z cukrami, mąką, proszkiem, miękką margaryną i szczyptą soli oraz mlekiem. Dodać wymoczone rodzynki, posiekane orzechy, pokrojone morele i kilka kropel olejku. Wszystko dobrze, łyżką, wymieszać. Ciasto przełożyć do małej formy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 70 minut w 190 stopniach.
Wszystkie przepisy