Składniki:
makaron: 30 dag
szynka: 30 dag
cebula: 1 sztuka
jajko: 1 sztuka
olej
bułka tarta
przyprawy: sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Najlepiej sprawdzi się tu dość drobny makaron (małe muszelki, kolanka, itp.) Odcedzić i zahartować pod strumieniem zimnej wody. Cebulę obrać ze skórki i posiekać drobno. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć pokrojoną cebulę. Szynkę zemleć w maszynce lub drobniutko pokroić. Zamiast szynki można dodać także kiełbasę lub parówki. Zmieloną szynkę połączyć z przesmażoną cebulą, dodać do niej przestudzony makaron i wbić jajko. Całość doprawić solą pieprzem do smaku, a następnie formować z masy niewielkie kotleciki. Każdy kotlecik obtoczyć w bułce tartej lub gotowej panierce. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron, aż kotleciki się zrumienią. Do kotlecików z makaronu i szynki idealnie pasuje sos pomidorowy lub grzybowy. W przypadku braku czasu na przygotowanie sosu można go zastąpić dobrym keczupem.
Wszystkie przepisy