Składniki:
40 dag kaszy jęczmiennej
1 duża cebula
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
olej/oliwa
bułka tarta
majeranek
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Wegetariańskie
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Kaszę jęczmienną opłukać i wsypać do garnka. Zalać dwukrotnie większą ilością wody. Posolić, doprowadzić do wrzenia i gotować aż woda o połowę zmniejszy swoją objętość. Następnie wyłączyć ogień pod garnkiem i szczelnie przykryć go pokrywką. Pozostawić aż kasza wchłonie całą wodę. Cebulę obrać i pokroić na kosteczkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i usmażyć cebulę na złoty kolor. Do ugotowanej kaszy dodać cebulę, jajko, 2 łyżki mąki pszennej i dwie łyżki bułki tartej. Całość wymieszać i doprawić do smaku. Wymieszać resztę bułki tartej z majerankiem lub innymi ziołami według uznania. Z masy formować kotlety i obtaczać je w przygotowanej mieszance. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kotlety z każdej strony, aż osiągną złocisty kolor. Do kotletów z kaszy można dodać także przesmażone pieczarki. Podawać z surówką i sosami. Do kotletów z kaszy najlepiej smakują sos pomidorowy i grzybowy.
Wszystkie przepisy