Składniki:
karp: 1kg
marchew: 2 sztuki
pietruszka:2 sztuki
cebula: 2 sztuki
liść laurowy: 4 listki
kolorowy pieprz w ziarnkach: 5 ziarnek
ziele angielskie: 4 ziarnka
żelatyna do ryb - 1 łyżka
cytryna: 1 sztuka
sól: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Najpierw należy oczyścić i dokładnie umyć warzywa, włożyć do garnka wraz z pozostałymi przyprawami, zalać zimna wodą i ugotować wywar na małym ogniu. Potem wyjąć ugotowane jarzyny. Karpia sprawionego /koniecznie bez skrzeli!/ należy pokroić na kawałki, włożyć do odcedzonego wywaru, ugotować, wyjąć i ułożyć na półmisku. Następnie gotować w tym samym wyarze samą głowę karpia dopóki nie zostaną 3 szklanki wywaru, potem przecedzić. Żelatynę rozpuścić w tym kleistym wywarze według przepisu, przyprawić do smaku sokiem z cytryny i dodać soli i pieprzu do smaku. Rybę na półmisku ładnie ozdobić jarzynami i zalać galaretą.
Wszystkie przepisy