Składniki:
2 serki homogenizowane waniliowe
1 szklanka mleka
2 łyżki duże żelatyny
3/4 szklanki cukru
3 jajka(białko ubić osobno)
1/2 kostki masła
2 galaretki pomarańczowe(smaki do wyboru)
Mandarynki oraz brzoskwinia (jedna)
Jedna galaretka zielona
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Na sam początek żelatynę rozpuśćmy w mleku po czym ostudzić. Jedną galaretkę zieloną rozpuśćmy i odstawmy do stężenia gdy będzie zimna, pokrójmy ją w kostki. Masło , cukier oraz jajka rozetrzeć na jednolitą masę.Dodać serki waniliowe wymieszać.Następnie dodajemy żelatynę rozpuszczoną w mleku i mieszamy.Ubite białko dodajemy lekko mieszając. Następnie dodajemy pokrojoną galaretkę w kostkę. Masę wylewamy do tortownicy i wkładamy do lodówki do stężenia.(ok 1-2) W między czasie rozpuśćmy pozostałe galaretki. Gdy masa już będzie gotowa zalejmy ją galaretką i włóżmy do lodówki aby galaretką się związała.Gdy już będzie prawie gotowa poukładajmy na niej owoce. Jeszcze na parę minut do lodówki a potem już to tylko palcę lizać.
Wszystkie przepisy