Składniki:
Składniki na mięso mielone: 1 kg.miesa wieprzowego
cebula: 1 główka
1 bułka czerstwa
sól
pieprz,1 jajko. Sos:kostka bulionu rosołowego
szczypta papryki słodkiej
szczypta vegety
1 listek laurowy
łyżka mąki i śmietany
łyżeczka mała chrzanu
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Mięso przekręcamy przez maszynkę wraz z cebulą i uprzednio namoczoną bułką w wodzie.Tak zmielone produkty łaczymy z jednym jajkiem, sól, pieprz wg.uznania, mieszamy, formując małe kulki wielkości orzech włoskiego lub większe. Aby mięso odchodziło od rąk nalezy od czasu do czsu moczyć rece w wodzie. Tak przygotowane kulkii wkładamy do wrzącego bulionu rosołowego wraz z vegetą, liściem i przyprawami do smaku. Gotujemy około 30 min na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać mąke rozrobioną z wodą i zagęszczamy potrawę. Po 2 min od zagotowania dodajemy smietanę, chrzan i przyprawy do smaku. Można podawać z różyczkami brokuł, i żurawinami Smacznego!
Wszystkie przepisy