Składniki:
ok 0,5 kg mąki
2-3 jajka
1 szklanka maku
3-4 łyżki cukru lub miodu naturalnego
0,5 szklanki mleka z wodą
rodzynki posiekane orzechy
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Przygotowujemy mąkę na stolnicy wbijamy jajka i wyrabiamy twarde ciasto,trzeba go dobrze wyrobić.Z ciasta robimy małe kuleczki które rozwałkowujemy w dłoniach na kluseczki. Gotujemy je ok 10 minut w lekko osolonej wodzie. Mak trzeba sparzyć i przemielić trzy razy maszynką, potem do rondelka wlewamy mleko z wodą i wkładamy przemielony mak i cukier lub miód, gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut dodajemy rodzynki orzechy. Ugotowane kluseczki polewamy masą makową i życze smacznego, bo są przepyszne jest to stary przepis od mojej babci.
Wszystkie przepisy