Składniki:
50 dag mąki
4 jajka
1/4 szklanki mleka
łyżka amoniaku
20dag cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
barwniki spożywcze
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Mąkę przesiać przez sitko, jajka umyć, wybić ze skorupki do miski, utrzeć z cukrem na puszystą pianę, połączyć z maka mlekiem i amoniakiem, szybko zagnieść gładkie ciasto. Następnie rozwałkować na grubość 3 mm. Z ciasta wykroić formy króliczków. Ułożyć je na blaszce wyłożonej pergaminem i upiec na złoto (10 min)w temp 175 st. C. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Część lukru pozostawić biała resztę podzielić na porcje i zabarwić barwnikami spożywczymi. Polukrować upieczone króliczki. Bardzo ładnie wyglądają na wielkanocnym stole.
Wszystkie przepisy